Gotovo neverovatno zvuči da je jedna životna namirnica u Srbiji za sedam godina pojeftinila čak 40 procenata.
Cena šećera nikad nije bila niža u poslednjih sedam godina.
Kilogram košta oko 60 dinara i spada među najjeftinije životne namirnice, a 2012. se ista količina morala platiti 100 dinara, pišu Večernje novosti.
Ipak, iza ovakve cene, stručnjaci smatraju, stoji gotovo toliko i razloga, a među vodećima je višak. Kako kod nas, tako u svetu i u EU.
„Sve je to odnos ponude i potražnje i nema tu mnogo pameti“, objašnjava Mladen Radović, načelnik odeljenja za cene pri Ministarstvu trgovine. – Ustalio se i broj šećerana, samim tim i proizvodnja. Otkup je dobro organizovan, šećera ima dovoljno i cena pada. Uz to, velika je i propaganda o belom šećeru da nije zdrav, pa ima i toga da ga ljudi možda manje i troše. Kada se sve to oduzme i sabere, to je nekako realna cena šećera. Naročito ako imamo u vidu tadašnju cenu koja je bila nerealna i prenaduvana.
————————————————————————————————
PROČITAJTE JOŠ:
————————————————————————————————
Kako objašnjava Radović, nije moglo da se opstane sa tom cenom na tržištu. Uz to, jedan od velikih razloga za pad cene jesu i ograničenja plata i penzija.
„Ovaj trend pada cene će se usporiti i više neće padati, jer je ona sada sasvim pristojna“, kazao nam je Radović. – Svakako, šećerane i sa tom cenom dobro rade, jer je uvek bolje „džabe sedeti, nego džaba raditi“.