Svet

07.07.2014. 13:50

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Austrijske kompanije imaju sve više problema u istočnoj Evropi

Svet

07.07.2014. 13:50

Austrijske banke i veliki koncerni prisutni u istočnoj Evropi prinuđeni su da umanjuju svoje ciljeve, pritisnuti masovnim otpisima dugova i drugim gubicima.
Ćerke firme austrijskih banaka na istoku su do izbijanja finansijske krize pospešivale bilanse, a trenutno se dešava suprotan efekat.
Tako je pre par dana Erste grupa obavestila svoje akcionare da će ove godine beležiti gubitke u visini do 1,6 milijardi evra, a kao razlog naveden je otpisi nenaplativih kredita i novo prilagođavanje vrednosti firmi u Rumuniji i Mađarskoj.
Unikredit banka, kojoj pripada Banka Austrija, ovo je već učinila, te je u prošlom bilansu vrednosti ćerki-banaka prilagodila i završila 2013. sa rekordnim gubitkom od 1,6 milijardi evra. 
Samo u poslednjem kvartalu je Banka Austrija, zbog poslovanja na istoku, pre svega u Ukrajini, beležila gubitke u visini od 2,7 milijardi. Pokušaji Rajfajzen banke i Banke Austrija da prodaju svoje ćerke-banke u Ukrajini ostali su neuspešni. 
Erste banka se na vreme povukla iz Ukrajine, ali je prethodno morala da otpiše 300 miliona evra. 
Od bankarske krize u Bugarskoj, koja je izazvana neosnovanim glasinama, austrijske ćerke-banke nisu pogođene, jer su Bugari svoj novac prebacivali iz domaćih u strane banke. 
Međutim, kriza je pogodila druge austrijske koncerne. Tako je krajem juna Telekom Austrija morao da otpiše 400 miliona evra kod svoje bugarske ćerke-firme, Mtel, što će se odraziti negativno po ovogodišnji bilans. 
Isto tako lanac „BauMax“ suočen je sa oko 200 miliona evra gubitaka zbog masivne ekspanzije na istoku, pre svega zbog lošeg stanja na tržištima u Turskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Hrvatskoj. 
„Viena inšurens“ grupacija (Vienna Insurance Group) prošle godine je morala da otpiše 100 miliona evra u Rumuniji. 
Ove vesti naišle su na negativne reakcije investitora, te je proteklih dana deonica Erste grupacije izgubila na vrednosti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.