Vesti iz zemlje

25.03.2019. 12:18

Politika

Autor: Infrastruktura železnice Srbije

Nije pametno pustiti Kineze da kupuju izraelske kompanije

Izrael uzima u obzir upozorenja Amerike zbog kineskih investicija u tu zemlju, kaže Rafael Izraeli, stručnjak za islamsku, kinesku i bliskoistočnu istoriju s Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, u razgovoru za Politiku. 
Amerikancima, koji su jedan od najvećih saveznika Izraela, naročito smeta kineska investicija u civilnu luku Haifa, zbog toga što se pored nje nalazi vojna, u koju pristaje flota SAD-a.
„I Džon Bolton (savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, prim.Politika), izneo je to pitanje tokom posete Izraelu pre mesec dana. Izraelska vlada je rekla da će oni koji budu vladali nakon izbora, koji nam se bliže, morati ponovo da razmotre taj aranžman s Kinom“, kaže Izraeli.
I izraelske vlasti su blokirale neke kineske investicije. Odgovarajući na pitanje da li je i sam zabrinut zbog širenja kineskog uticaja, Izraeli je rekao:
„I ja mislim da je loše to što su Kinezi kupili mnogo izraelskih kompanija, na primer, velikog proizvođača hrane. Pošto Kinezi imaju globalne ambicije da preuzmu mnogo toga, nije pametno pustiti ih da kupe mnogo kompanija vitalnih za opstanak Izraela“. 
Islamistički ekstremizam bi mogao postati ozbiljna pretnja izgradnji kineske incijative Pojas i put, koji treba da prođe centralnom Azijom, u kojoj ga, kako kaže profesor, vide kao deo imperijalističkog plana Si Đinpinga da se prodre u njihove teritorije. 
Da li bi se zbog toga Kina mogla naći u poziciji da bude viđena kao SAD danas, kao svojevrsni kolonizator?
„Da. ALi, istorijski posmatrano, Kina nikad nije bila kolonijalistička. Pretekli su Kolumba u Americi za 150 godina. Iz istočne Afrike su u ono vreme doneli žirafe, kao kuriozitet za cara. Zapadnjaci su tamo ostali kao kolonizatori. Kinezi nisu imali te aspiracije jer su svoju kulturu smatrali za jedinu pravu. KInezi svoju državu nazivaju centralnom, odnosno centrom sveta. Na periferiji su varvari bez kulture. Oni koji žele nešto da nauče, postanu ljudska bića, treba da dođu u Kinu da uče. Kinezi ne idu drugima da uče, samo d aih posete iz radoznalosti“, rekao je Rafael Izraeli,  

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.