Amerikancima najviše smeta ulazak Kine u luku Haifa FOTO: Pexels

Nije pametno pustiti Kineze da kupuju izraelske kompanije

Amerikancima najviše smeta ulazak Kine u luku Haifa FOTO: Pexels
Izrael uzima u obzir upozorenja Amerike zbog kineskih investicija u tu zemlju, kaže Rafael Izraeli, stručnjak za islamsku, kinesku i bliskoistočnu istoriju s Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, u razgovoru za Politiku. 

Amerikancima, koji su jedan od najvećih saveznika Izraela, naročito smeta kineska investicija u civilnu luku Haifa, zbog toga što se pored nje nalazi vojna, u koju pristaje flota SAD-a.

"I Džon Bolton (savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, prim.Politika), izneo je to pitanje tokom posete Izraelu pre mesec dana. Izraelska vlada je rekla da će oni koji budu vladali nakon izbora, koji nam se bliže, morati ponovo da razmotre taj aranžman s Kinom", kaže Izraeli.

I izraelske vlasti su blokirale neke kineske investicije. Odgovarajući na pitanje da li je i sam zabrinut zbog širenja kineskog uticaja, Izraeli je rekao:

"I ja mislim da je loše to što su Kinezi kupili mnogo izraelskih kompanija, na primer, velikog proizvođača hrane. Pošto Kinezi imaju globalne ambicije da preuzmu mnogo toga, nije pametno pustiti ih da kupe mnogo kompanija vitalnih za opstanak Izraela". 

Islamistički ekstremizam bi mogao postati ozbiljna pretnja izgradnji kineske incijative Pojas i put, koji treba da prođe centralnom Azijom, u kojoj ga, kako kaže profesor, vide kao deo imperijalističkog plana Si Đinpinga da se prodre u njihove teritorije. 

Da li bi se zbog toga Kina mogla naći u poziciji da bude viđena kao SAD danas, kao svojevrsni kolonizator?

"Da. ALi, istorijski posmatrano, Kina nikad nije bila kolonijalistička. Pretekli su Kolumba u Americi za 150 godina. Iz istočne Afrike su u ono vreme doneli žirafe, kao kuriozitet za cara. Zapadnjaci su tamo ostali kao kolonizatori. Kinezi nisu imali te aspiracije jer su svoju kulturu smatrali za jedinu pravu. KInezi svoju državu nazivaju centralnom, odnosno centrom sveta. Na periferiji su varvari bez kulture. Oni koji žele nešto da nauče, postanu ljudska bića, treba da dođu u Kinu da uče. Kinezi ne idu drugima da uče, samo d aih posete iz radoznalosti", rekao je Rafael Izraeli,  Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.