Vesti iz zemlje

16.04.2019. 14:04

Demostat

Autor: Sindikati "Zastava oružju"

„Radovi na Koridoru 10 kasne zbog aljkavosti“

Radovi u Grdeličkoj klisuri su usporeni i zakomplikovani objektivnim problemima, poput pojave klizišta, ali je osnovni razlog velikog kašnjenja aljkav pristup prilikom izvođenja tog velikog i zahtevnog infrastrukturnog projekta, izjavio je za portal Demostat profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.
„Napravljeno je dosta propusta, ne samo za vreme mandata aktuelnih, već i u vreme kada su Koridor 10 gradile prethodne vlasti, što je uzrokovalo da se izgradnja te i nekih drugih saobraćajnica pretvorila u ‘zidanje Skadra na Bojani’… Mora se konstatovati da je Koridor 10 trebalo da bude izgrađen daleko ranije nego što je to slučaj“, dodao je on.
Prema njegovim rečima veliki problem su bili rokove izgradnje koje su u javnost plasirali političari na vlasti bez konsultacija sa strukom, koja tu mora da ima ključnu reč.
„Nije postojala potrebna koordinacija između politike i struke ne samo po pitanju termina već je organizovani pristup realizacije ovog velikog posla u potpunosti izostao. Primera radi, pozajmljivan je novac od medjunarodnih finansijskih institucija za izgradnju Koridora 10 a da pri tom nije bila obavljena eksproprijacija zemljišta, priprema za početak radova je bila rdjava, projektni planovi nisu bili završeni a u nekim slučajevima nije bila poznata ni konačna trasa na kojoj bi ta saobraćajnica trebalo da se gradi“, rekao je Savić.
Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić je ocenio da će radovi na Koridoru 10 biti okončani krajem aprila ali će otvaranje novoizgrađenih deonica sačekati jun.
„Potrebno je nakon izgradnje obaviti detaljne kontrole vezane za bezbednost i sve druge aspekte novoizgradjenog puta i tek kada sve nadležne inspekcije obave svoj posao, kada sve upotrebne dozvole budu izdate steći će se uslovi da se novi auto put stavi u saobraćaj. Realno je očekivati da će do toga doći do početka sezone letnjih odmora“, naveo je on.
Izgradnja Koridora 10 kroz Srbiju počela je još 2008. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.