Vesti iz zemlje

03.06.2019. 13:43

Nova ekonomija

Autor: Ivan Stamenković i Nikola Vučković

Javni dug Srbije porastao za 40 milijardi

Iznos javnog duga Srbije povećan je za 40 milijardi dinara u prvom tromesečju 2019. godine, i krajem marta je iznosio 2,76 hiljada milijardi dinara, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije (NBS).

„Povećanje javnog duga prvenstveno se dovodi u vezu sa rastom deviznog dela javnog duga za 35,9 milijardi dinara“, navodi se u izveštaju NBS o dinarizaciji finansijskog sistema Srbije objavljenom 31. maja.

Najviše je povećan iznos javnog duga u evrima, za 186,5 miliona, i to pretežno zbog zaduženja kod međunarodnih finansijskih institucija kao što su Međunarodna banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka, a za finansiranje infrastrukturnih projekata i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Javni dug u evrima povećao se i po osnovu hartija od vrednosti emitovanih u evrima, pa je tako njegov udeo u ukupnom javnom dugu porastao ua 0,2 odsto i sada iznosi 40,2 procenta.

PROČITAJTE JOŠ:

Narodna banka upozorava: Pazite gde dižete kredit i kome ostavljate depozit

NBS objavila listu sistemski značajnih banaka

Deo javnog duga u američkim dolarima povećan je znatno manje, za 7,9 miliona dolara, pa je njegovo učešće u ukupnom javnom dugu ostalo nepromenjeno i iznosi 26,5 odsto uprkos jačanju dolara prema evru i dinaru.

Deo javnog duga u dinarima povećan je za 4,2 milijardi dinara po osnovu prodaje dinarskih državnih obveznica na domaćem tržištu kapitala.

Međutim, zbog toga što je devizni javni dug imao znatno veći rast, kao i zbog efekata međuvalutnih promena, udeo dinarskog duga je procentualno smanjen sa 26 odsto na 25,8 procenata ukupnog javnog duga krajem prvog tromesečja ove godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.