Procedure u velikim sistemima su dobro razvijene i oni mogu da povuku proizvod sa tržišta za nekoliko sati, dok kod malih proizvođača nije tako lako povući proizvode, kazala je Tamara Bošković, načelnik odeljenja za veterinarsko javno zdravlje u Upravi za veterinu.
„Kod malih proizvođača, kao što su proizvodi od mleka, nije tako povući proizvode“, rekla je Bošković na skupu povodom Svetskog dana bezbednosti hrane koji su u beogradskom Hajatu organizovali USAID i Ministarstvo poljoprivrede.
Ona je ocenila da su proizvođači u Srbiji takođe prošli „dečje bolesti“ da ne shvataju da je njihova odgovornost da povlače proizvode sa rafova.
Na pitanje koliko je u Srbiji popularno povlačiti proizvode sa rafova, ona je ocenila „da uopšte nije popularno” i da „inspekcije znaju da „živimo u svetu mikroba” i da nekad nešto mora da se pokvari”.
Kako je rekla, nekad nije transparentno šta je povučeno sa rafova, i kad mediji saznaju tu informaciju, nastaje šteta za proizvođača.
Iako je nedavnim izmenama zakona o inspekcijskom nadzoru, precizirana podela nadležnosti inspekcija što se tiče maloprodaje, Bošković je istakla da su maloprodajni objekti i dosad bili kontrolisani, a nekada su se kontrole i preklapale.
Ona je naročito istakla da je Uprava za veterinu prethodne dve godine radila sa malim proizvođačima mesa, a napravljeni su i vodiči i generičke „ček liste” tj. kontrole liste koje mogu da koriste u svojoj proizvodnji mesa kako bi zadovoljili neophodne standarde bezbednosti u proizvodnji.
„Na sajtu je sve objavljeno, ali je malim proizvođačima teško da koriste sajt. Zato im treba pričati, deliti odštampane bročure. Često smo u Sjenicu i peštersku oblast slali i poštom materijale o primeni standarda u bezbednosti hrane, kazala je načelnica Odeljenja za veterinarsko javno zdravlje.
PROČITAJTE JOŠ: NEJASNE ZAKONE KRPE MIŠLJENJIMA
UDIŠEMO OTROVE IZ VAZDUHA
U petak, 7. juna 2019, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj organizovali su konferenciju povodom Svetskog dana bezbednosti hrane, koji se ove godine prvi put obeležava širom sveta.
U decembru 2018.godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Svetski dan bezbednosti hrane kako bi skrenula pažnju celog sveta na zdravstvene posledice kontaminirane hrane i vode. Ovo je tema od izuzetno velikog značaja jer procene kažu da jedna od deset osoba na svetu pati od zdravstvenih tegoba izazvanih neispravnom hranom i vodom.