Srbija

08.09.2014. 14:12

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Đogović: Smanjenje plata i penzija uzaludno bez suštinskih reformi

Srbija

08.09.2014. 14:12

Smanjivanje plata u javnom sektoru i penzija biće uzaludna žrtva, ukoliko tu meru ne budu pratile suštinske reforme, kaže ekonomista Saša Đogović.
„Ako Vlada iskoristi žrtvu smanjiovanja plata i penzija da reši problem preduzeća u restruktiriranju, da poboljša efikasnost javnih preduzeća i stvori efikasniju državnu administraciju postoji mogućnost da izbegnemo ‘grčki krug pakla’ „, rekao je Đogović koji je saradnik Instituta za tržišna istraživanja.
Saradnik Izita je ocenio da najavljeno smanjivanje plata i pezija ne bi bilo potrebno, da je prošle godine počelo rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju. 
„Mi smo šampioni propuštenih šansi“, rekao je Đogović, ocenjujući da će, ukoliko bude manje praktičnog rada, a više priče o reformi, Srbija propustiti poslednju šansu da „bar za nijansu manje bolno ispliva na površinu iz dubina ekonomskog ambisa“. 
„To znači da će se u sledećoj fazi, a ona sledi već u drugom tromesečju naredne godine, morati ući u nove rezove i plata i penzija čime će privreda ući u duboku recesiju, a Srbija u vrtlog grčke krize punog kapaciteta“, ocenio je saradnik Izita. 
Ističući da je potrebno brz rešiti problem preduzeća u restrukturianju jer gutaju novac poreskih obveznika, on je naveo da je u Železaru „Smederevo“ koja pravi gubitke u prvoj polovini ove godine, prema recima premijera, potrošeno 102 miliona evra. 
To davanje Železari, ocenio je Đogović, nije za pohvalu, već za duboku razmišljanje. „Dati nekom novac ko pravi gubitke, a zalagati se za tržišnu ekonomuju, potpuno je apsurdno. Tu nešto nije u redu“, rekao je Đogović. 
Po rečima Đogovića, tih 100 miliona dolara koji su bačeni u nedašnji „Sartid“, mogli su se upotrebiti za razvoj poljoprivrede, kako bi spremna iskoristila zahlađenje odnosa EU i Rusije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.