Srbija

10.09.2014. 23:15

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Kako će Srbija unaprediti naftnu industriju?

Srbija

10.09.2014. 23:15

Srbija i Svetski naftni savet će pojačati saradnju u cilju unapređenja funkcionisanja srpske naftne industrije.
O jačoj saradnji bilo je reči na sastanku ministra energetike Aleksandra Antića sa novim predsednikom Svetskog naftnog saveta Jožefom Totom, koji je održan u Beogradu.
„Konstatovali smo da da možemo da unapredimo našu saradnju i čitav sistem funkcionisanja naše naftne industrije, od kvaliteta, do konkurentnosti, preko svih elementa koji će obezbediti da imamo strogu kontrolu u trgovini naftnim derivatima i verujemo da ćemo vrlo brzo definisati prioritete“, rekao je Antić novinarima posle sastanka u Ministarstvu energetike. 
Srpski ministar energetike se sastao sa Totom povodom „Drugog konsultativnog sastanka“ predsednika i sekretara nacionalnih naftnih komiteta u regionu, koji će biti održan u Beogradu. 
Antić je rekao da, nažalost, neće prisustvovati tom sastanku pošto će se u Bukureštu sastati sa rumunski ministrom zaduženim za energetiku. 
Antić je naglasio da je po prvi put na čelo tako značajne institucije došao neko iz našeg regiona i izrazio očekivanje da će u saradnji sa Savetom biti realizvani važni projekti u kojima će učestvovati Srbija. 
On je podsetio da je Srbija u maju pogođena katastrofalnim poplavama i da treba da ima pomoć zemalja u regionu, s obzirom da je i sama uvek prva pomagala susednim zemljama u teškim situacijama. 
„Konstatovali smo da energetska bezbednost i stabilnost ne poznaju granice, jer energetska bezbednost nije pitanje jedne države već regionalno pitanje“, istakao je Antić, koji je razgovarao sa Totom i o ukrajinskoj krizi, energetskim bilansima, mogućnosti da Srbija skladišti ruski gas u Mađarskoj, Južnom toku i drugim temama. 
Tot je rekao da je u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji i da Savet našoj zemlji može dosta da pomogne u rešavanju mnogih aktuelnim pitanja. 
On je naveo da poznaje mnogo eksperata u Srbiji i izrazio očekivanje da će tokom njegovog upravljanja Savetom biti puno aktivnosti zajedno sa Srbijom. 
Tot je dodao da je ovaj region izuzetno značajan za energetski sektor i Svetski naftni savet. 
Nacionalni naftni komitet Srbije, članica Svetskog naftnog saveta, organizuje sutra u Beogradu godišnji sastanak predsednika nacionalnih naftnih komiteta zemalja jugoistočne Evrope. 
Teme sastanka, kome će pored ostalih prisustvovati i novi predsednik Svetskog naftnog saveta su prilike i moguće prepreke u sektoru geološkog istraživanja i proizvodnje nafte i gasa u jugoistočnoj Evropi, kao i situacija na maloprodajnom tržištu nafte u regionu, navodi se u saopštenju Nacionalnog naftnog komiteta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.