Srbija

12.09.2014. 15:57

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Vuletić: Borbe lobističkih grupa odlažu izbor direktora EPS-a

Srbija

12.09.2014. 15:57

Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić kaže da su borbe raznih lobija prolongirale izbor generalnog direktora EPS-a.
Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić očekuje da će republička vlada u narednih nekoliko dana doneti odluku o izboru generalnog direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije.
On je rekao kako veruje da će Komisija za izbor direktora javnih preduzeća, koju je imenovala Vlada, „u narednih nekoliko dana spisak prijavljenih za funkciju generalnog direktora EPS-a svesti na broj kandidata koji ispunjavaju uslove“, kao i da će biti obavljeni svi koraci koji su procedurom predviđeni, „kako bi Vlada Srbije imala punu predstavu o tome koji je potencijal tih ljudi koji su se kandidovali“ i potom donela konačnu odluku. 
Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić veruje da je izjava ministra Antića o skorom izboru novog generalnog direktora EPS-a bila iznuđena jer je sadašnjem prvom čoveku tog preduzeća Aleksandru Obradoviću istakla i druga godina u statusu vršioca dužnosti direktora. 
„Ako bi on nastavio da rukovodi preduzećem, to bi bilo flagrantno kršenje važećih zakonskih normi. Zbog toga je Antić bio prinuđen da kaže da će narednih dana vladina Komisija za izbor direktora javnih preduzeća razmatrati ko će biti novi generalni direktor“, naglašava Vuletić. 
On ističe da ko god bude novi generalni direktor, doći će po partijskoj liniji, a ne po osnovu stručnosti. 
„Izbor po konkursu je prazna priča. Od toga nema ništa. Čovek koji bude rukovodio EPS-om biće čovek vlasti. Izbor na tenderu će biti samo forma koju treba ispuniti. Zanimljivo je to da su naprednjaci odmah po dolasku na vlast 2012. godine na sva zvona objavili da će prestati partijsko upravljanje javnim preduzećima i da će direktori tih kompanija biti birani na tenderima. Evo, prošle su dve godine, nijedan dosad nije izabran“, ističe Vuletić. 
On objašnjava da su borbe raznih lobija prolongirale izbor generalnog direktora EPS-a. 
„Postoji stalna međupartijska borba Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije o tome ko će upravljati EPS-om. SPS ima više i bolje kadrove, recimo Aca Marković, predsednik Nadzornog odbora EPS-a spada u ljude koji se razumeju u problematiku tog preduzeća. Sa druge strane, SNS ne želi da prepusti to mesto koalicionom partneru već da postavi svog čoveka. E tu se sad javlja problem što razni lobiji baš svog kadra vide na toj poziciji i sprečavaju izbor onog drugog. Očito je da je partijsko upravljanje javnim preduzećima nešto čega će se veoma teško osloboditi“, kaže Vuletić. 
Prema nekim informacijama, Aleksandar Obradović, koji je konkurisao za mesto generalnog direktora EPS-a ima i najveće šanse među svim kandidatima da se na toj poziciji na kraju i nađe.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. И последњу банку из Србије желе ставити под своју „ШАПУ“…? Страшна нас будућност чека…? Укинуће динар као платежно средство,…увести ЕВРО као прелазно решење… а затим бићемо СВИ жигосани- чиповани и плаћаћемо преко „чипа-ЖИГА ЗВЕРИ“ све трансакције…?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.