Video

09.10.2019. 17:30

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

(VIDEO) Danica Popović: Ne bi bilo tajkuna posle 5. oktobra, da je sproveden stečaj

Video

09.10.2019. 17:30

Ukidanje partijske države je jedan od prioriteta u narednih pet godina da bi Srbija napredovala, saglasili su se učesnici panela na Konferenciji o ekonomskim alternativima koji je danas u hotelu Metropol organizovala Ženska platforma.

Profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović kazala je da je partijska država sistem koji „truje sve drugo i mora da se ukine“.

„Veza partija i javnih opreduzeća je osnovna stvar. Taj koji dođe na čelo JP ne samo da ne sme da bude u stranci, već prihodi preduzeća moraju da budu jednaki rashodima. Ako hoće da finansira sport, može samo iz svog džepa,a ne iz našeg“, kazala je Popović.

Druga prioritetna oblast u koju je potrebno uvesti red je pravosuđe „jer ne može proces koji u SAD traje 45 minuta da ovde traje sedam godina, ocenila je ona.

Treća je zaštita privatne svojine i uvođenje stečaja, kazala je ona ističući da nakon 5. oktobra ne bi bilo tajkuna da je sproveden stečaj.

Profesor Miodrag Zec kazao je uslov društvenog razvoja da ostavimo iza sebe predstavu o samima sebi.

„Retko ovako mali narod da u javnom diskursu misli da je nebeski narod. Što god kažete ovde, to je najveće u svetu i najveće na Balkanu“, ocenio je on.

On je rekao i da Srbija i dalje ne zna gde hoće da ide. 

„Posle svih naših tranzicija mi smo na nivou 1912. Šta smo mi uradili za 100 godina? Dal smo mi istok na zapadu, il zapad na istoku. Ali mi objektivno ne znamo kojoj civilizaciji pripadamo, zapadnoj ili istočnoj“, ocenio je Zec. 

Kako je rekao, ključno je da li se promoviše princip kompetencije ili lojalnosti od malih nogu.

Ovde se promoviše lojalnost. A ove (na vlasti) samo treba naterati da se leče kod direktora domova zdravlja koje su postavili, a ne u Moskvi i Vašingtonu„, rekao je on.

Za profesorku Fakulteta FEFA i ministarku rada u Vladi Zorana Đinđića, prioritetne teme su pravosuđe, obrazovanje, zdravstvo. 

„U zdravstvu nam se smanjilo ulaganje kao udeo u BDP, sad sam na 4,9 odsto. Ne ulažemo ništa, zanosimo se reformama koje nismo započeli… Ima mnogo problema. Zanosimo se uključivanjem privatnog zdravstvenog sistema, a nismo svesni koliko to može da nas osakati“, ocenjuje Matković.

Sonja Avlijaš, istraživačica u Institutu ekonomskih nauka ocenila je da je nama kao društvu fokus na konfliktu i sticanju moći, zbog čega se ljudi koji ne žele da učestvuju u tim prljavim igrama, osećaju bespomoćno. 

„Treba ukinuti i osećaj bespomoćnosti. Fokus nije na tome kako mi da dođemo na vlast, da menjamo sa vrha, već da se povezujemo sa strane“, navela je ona. Ona je podvukla da postoje stvari koje se dobro rade a van javnog su mnjenja, jer državi nije u interesu da se to zna i da se osnažuje deo populacije koja se povezuje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.