Svet

23.09.2014. 13:10

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Rokfeleri se povlače iz posla sa naftom

Svet

23.09.2014. 13:10

Porodica Rokfeler, koja je svoje bogatstvo dobrim delom izgradila na nafti, odlučila je da se distancira od fosilnih goriva zbog globalnog zagrevanja.
Rokfeleri su objavili da će njihov filantropski „Fond braće Rokfeler“ povući sredstva za eksploataciju fosilnih goriva kako bi se smanjila emisija štetnih gasova.
Pored Rokfelera, obećanje je dao i ostatak grupe milijardera i humanitarnih organizacija okupljenih u američkoj koaliciji Global Divest-Invest, koja okuplja 650 pojedinaca i 180 institucija.
Univerzitet Stanford, koji upravlja tim fondom, saopštio je u maju da više neće investirati u rudarske kompanije. 
„Apsolutno smo uvereni da bi Džon Rokfeler da je živ, kao poslovni čovek okrenut budućnosti, učinio upravo to: smanjio bi investicije u fosilno gorivo i to u korist zdravih i obnovljivih izvora energije“, izjavio je Stiven Hajnc, naslednik osnivača naftne kompanije Standard Ojl. 
Upotreba fosilnog goriva izaziva porast zagadjenja Zemlje, a posebno povećanje količine ugljen-dioksida u atmosferi zbog čega je klima sve toplija, a vreme sve nepredvidivije uz opasne nepogode. 
Fond braće Rokfeler, težak 860 miliona dolara, pre četiri godine se obavezao da će desetinu svojih sredstava ulagati u obnovljive izvore energije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.