Srbija

24.09.2014. 13:14

B92

Autor: Nova Ekonomija

Fiskalni savet: Ovakvo smanjenje plata nije dovoljno

Srbija

24.09.2014. 13:14

Ovakvo smanjenje plata i penzija nije dovoljno, a ostali elementi ušteda su već bili nategnuti, upozorava Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta.
Gostujući u Kažiprstu B92, ponovio je da je Srbiji potrebna ušteda od dve milijarde evra, a da ovakvim smanjenjem obezbeđuje tek 400 miliona.
„To je najsigurnija mera i trebalo je da obezbedi 800 miliona evra, ali se sada razlika očekuje od drugih elemenata štednje, otpuštanja u javnom sektoru i borbe sa sivom ekonomijom, što su nategnute mere“, kaže on.
Predsednik je naveo da je Fiskalni savet imao drugačiji predlog, a da se sada treba okrenuti javnim preduzećima, kao i promenama u javnom sektoru. Za planove i analize javnog sektora kaže da „ne zna dokle su stigli“. 
„Ministarka Kori Udovički je trebalo da napravi plan za smanjenje broja zaposlenih, a ujedno i o raspodeli mase za plate. U javnom sektoru treba posmatrati broj, odnosno višak zaposlenih, kao i to kakva ko primanja ima. Potrebno je napraviti sistematski plan, izvršiti analize i urediti odnose plata prema zaslugama. Mislim da su ti platni razredi dalje odmakli, a za otpuštanja zaista ne znam“, kaže Petrović. 
Inače, ministarka Udovički je juče rekla da osnovni problem javne uprave, ne računajući javna preduzeća, nije broj ljudi i da tamo „nema previše viškova“. Ona je navela da se dobar deo problema rešiti prirodnim odlivom, ali Petrović smatra da to nije dovoljno. 
„Kada govorimo o merama, moramo da govorimo i o raznim interesima. Od političkog zapošljavanja, pa do decentralizovanog EPS-a i činjenice da tamo ima mnogo direktora. Sve funkcioniše kao firma za sebe, pa ko hoće da otpušta, može da računa na otpore“, kaže Petrović. 
On navodi da bi EPS trebalo da bude motor, a sve više je balast za Srbiju i da su razlozi za to razni – od strukture preduzeća i viška zaposlenih, preko slabe naplate, do niske cene struje, za koju ocenjuje da mora da bude podignuta. 
Petrović kaže da je za Srbiju najvažniji blok, važniji i od plata i penzija, blok javnih preduzeća, ali i navodi da je tamo situaciju teško rešiti. 
„Nije prejak izraz kada se kaže da je tamo potrebna revolucija. Tu je potreban drastičan zaokret, da se ta preduzeća od gubitaša pretvore u nešto što posluje tržišno, što donosi novac, a ne isisava ga“, kaže Petrović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Поштовани!
    Мука ми је од нетачних и злунамерних писања новинара о проф. управницима и нашем раду. Поседујем лиценцу проф. управника што значи да сам морао да полижим одређени испит да бих добио лиценцу. Део питања је био из области права тако да ми је познат правни оквир деловања управника. Нити професионални управници нити изабрани управници Н Е М А Ј У право ни обавезу да пријаве ко станује у стану. Када се прави списак станара прави се списак ВЛАСНИКА станова а не подстанара. Обавеза је власника стана да пријави подстанара а контролу врше СЛУЖБЕНА ЛИЦА што професионални управници нису! Ако већ пишете о нечему, информишите се или питајте нас, професионалне управнике о нама и нашим обавезама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.