Svet

19.03.2020. 06:06

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Kako u Evropi kažnjavaju kršenje samoizolacije

Države širom Evrope uvele su oštre kazne za nepoštovanje vanrednih mera i izlazak iz karantina, koje variraju od blažih novčanih do zatvorskih kazni.Onima koji u Italiji ne poštuju karantin preti novčana kazna od 2...

Foto: Pixabay

Svet

19.03.2020. 06:06

Države širom Evrope uvele su oštre kazne za nepoštovanje vanrednih mera i izlazak iz karantina, koje variraju od blažih novčanih do zatvorskih kazni.

Onima koji u Italiji ne poštuju karantin preti novčana kazna od 206 evra ili kazna zatvorom od tri meseca, javila je Al Džazira. Zabranjeno je i međumesno kretanje bez posebnog dokumenta sa prethodno odobrenim razlozima. Prošle nedelje, italijanska policija sankcionisala je više osoba zbog „nepotrebnog boravka na ulici“ i „kretanja bez validnog razloga“. 

Nemački Špigl (Der Spiegel) piše da osobe kojima je testom utvrđen koronavirus idu u karantin ili medicinsku izolaciju. Lokalne zdravstvene ustanove mogu propisati i samoizolaciju od 14 dana. Osobe u kućnoj izolaciji ne smeju da izlaze. Za prekršaj odluka zdravstvenih ustanova preti novčana ili zatvorska kazna do dve godine. 

U Francuskoj je zabranjeno svako kretanje koje nije neophodno, osim zbog neodložnog posla, kupovine ili „važnih porodičnih razloga“, kao što je briga o deci i starima, javlja Frans24. Svi koji napuste dom moraju imati posebnu potvrdu. Oni koji se kreću a nemaju takvu potvrdu plaćaju novčanu kaznu od 38 evra, koja kasnije može biti povećana na 135 evra.

U skladu sa vanrednim merama, u Velikoj Britaniji je za odbijanje testa ili odlaska u karantin moguće privođenje ili kazna od 1.000 funti (1.083 evra). Britanski list Telegraf javio je da se onima za koje postoji sumnja da imaju koronavirus određuje zadržavanje od 14 dana u obezbeđenoj bolnici ili na drugom pogodnom mestu. Ako pobegnu, mogu biti privedeni pre vraćanja u izolaciju.

Norveške vlasti potvrdile su da će svako ko napusti kućni karantin ili izolaciju moraće da plati kaznu od 20.000 kruna (1.667 evra), a preti mu i zatvorska kazna od 15 dana, javlja Forbs. Boravak u vikendici moraće da plati 15.000 kruna (1.246 evra) ili da provede 10 dana u zatvoru. Kažnjava se i organizovanje kulturnih i sportskih događaja. 

Kazne za prekršaj samoizolacije uvedene su i u regionu. Jutarnji list piše da prekršiocima u Hrvatskoj preti kazna od 8.000 kuna (1.052 evra). Sa svakim sledećim prekršajem kazna raste, a može dostići i 120.000 kuna (15.783 evra).

Građani Bosne i Hercegovine koji ulaze u zemlju posle standardnog pregleda na graničnom prelazu moraju u izolaciju od 14 dana. RTV BiH objavila je da se novčane kazne za nepoštovanje te odluke kreću od 1.000 do 10.000 konvertibilnih maraka, odnosno od 517 do 5.168 evra. Moguća je i zatvorska kazna do godinu dana. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.