Svet

20.03.2020. 18:38

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

EU prvi put u istoriji razmatra opštu klauzulu o neizvršenju obaveza

Evropska komisija predložila je danas po prvi put aktiviranje opšte klauzule o neizvršenju obaveza , koja "pauzira" prilagođavanje zemalja članica fiskalnim ciljevima EU i omogućava trošenje budžetskih sredstava „...

Foto: Pixabay

Svet

20.03.2020. 18:38

Evropska komisija predložila je danas po prvi put aktiviranje opšte klauzule o neizvršenju obaveza , koja „pauzira“ prilagođavanje zemalja članica fiskalnim ciljevima EU i omogućava trošenje budžetskih sredstava „koliko je potrebno“ za anuliranje efekata krize, javlja Euractiv.

Ta klauzula omogućava strukturno prilagođavanje u okviru preventivnog i korektivnog dela Pakta o stabilnosti i rastu u slučaju ozbiljnog ekonomskog pada u zoni evra, ili EU u celini, sve dok fiskalna održivost nije pod rizikom.

Za njeno aktiviranje potrebno je odobrenje zemalja članica. Portparol Komisije izjavio je da su ministri finansija evrozone i lideri EU podržali ideju tokom razgovora koji su vođeni ovih dana.

Dodatno, za odobravanje klauzule nije neophodan pristanak Evropskog parlamenta. Cilj popuštanja pravila o merama državne pomoći je da se radnicima i održivim preduzećima pogođenim pandemijom koronavirusa obezbedi dovoljna državna podrška.

Komisija je juče usvojila privremeni okvir koji omogućava zemljama članicama da u određenom broju slučajeva daje subvencije. Na primer, vlade mogu da kompanijama daju do 500.000 evra bez odobrenja iz Brisela.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.