Svet

27.03.2020. 17:15

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Vlade širom sveta prate zaražene koronom preko mobilnih telefona

Vlade širom sveta počele su da koriste mobilne telefone za praćenje obolelih od koronavirusa, čime potencijalno ugrožavaju pravo na privatnos svojih građana, piše Business Insider. Veb-sajt koji se bavi privatnošću...

Foto: Pixabay

Svet

27.03.2020. 17:15

Vlade širom sveta počele su da koriste mobilne telefone za praćenje obolelih od koronavirusa, čime potencijalno ugrožavaju pravo na privatnost svojih građana, piše Business Insider

Veb-sajt koji se bavi privatnošću na internetu Top10VPN napravio je listu zemalja koje su beć uvele mere za praćenje mobilnih telefon obolelih od koronavirusa. Te mere se razlikuju, od prikupljanja anonimnih podataka za nadzor opšteg kretanja ljudi, do praćenja pojedinaca za koje se sumnja da su obolelih, kao i onih sa kojima su u kontaktu. 

Semjuel Vudams iz Top10VPN, koji je sastavio listu, smatra da bi svet mogao da pređe u trajno stanje povećanog nadzora.

“Bez adekvatnog praćenja, postoji opasnost da će ove nove mere, često vrlo invazivne, postati norma širom sveta. Iako neke deluju potpuno legitimne, mnoge predstavljaju rizik za građane”, ocenio je Vudams.  

Senat SAD je u okvir mera za ekonomski stimulus od 2 bilijarde dolara uključila i sredstva od 500 miliona dolara (453 i po miliona evra) namenjena Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, za razvoj “sistema za nadzor i prikupljanje podataka” koji bi nadgledao širenje virusa, iako još nije jasno kako će taj sistem raditi.

Južna Koreja je pratila telefone pojedinaca i napravila javno dostupnu mapu, kako bi drugi građani mogli da provere jesu li bili u blizini nekoga ko ima koronavirus. Korišćeni su podaci sa mobilnih telefona, upotrebe kreditnih kartica i razgovori sa zaraženima licem u lice.   

Vlasti Irana su podržale upotrebu mobilne aplikacije za uspostavljanje dijagnoze AC19, koja prikuplja podatke o lokaciji korisnika u realnom vremenu. 

Aplikacija je u međuvremenu uklonjena sa Google Play-a, odakle se mogla skinuti.

U okviru šireg seta novih mera za nadzor u Izraelu ukinuta je obaveza da se za praćenje pojedicana putem telefona mora pribaviti sudski nalog. Kako piše Radio Slobodna Evropa, izraelski Vrhovni sud je objavio da će obustaviti program za nadzor zaraženih ukoliko u parlamentu ne bude uspostavljen za kontrolu mera nadzora.

Tajvan je aktivirao takozvanu “elektronsku ogradu”, koja prati mobilne telefone i šalje upozorenje vlastima ukoliko neko ko bi trebalo da je u kućnoj izolaciji izađe napolje.

Evropski supervizor za zaštitu podataka Vojčeh Vjeviorovski podržao je plan Evropske komisija da anonimno prikuplja podatke od telekomunikacionih operatera radi praćenja krize u vezi sa koronavirusom. 

Vjeviorovski je saopštio da ti planovi ne krše zakone o zaštiti podataka EU, prenosi Telecompaper

Sličnu ocenu ranije je dao Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB), nakon što je više zemalja članica objavilo da će koristiti telekomunikacione podatke za praćenje zaraženih virusom. EDPB izneo stav da evropska Opšta regulativa za zaštitu podataka omogućava institucijama javnog zdravstva da u kontekstu epidemija bez pristanka obrađuje lične podatke.

Vjeviorovski je u pismu zvaničnicima Evropske komisije rekao da će podaci biti obrisani čim se situacija u vezi sa koronavirusom završi i pozvao je na transparentnost upotrebe podataka.

EDPB je saopštio da vlasti prvo treba da obrade podatke o lokacijama na anoniman način, i da ukoliko to nije moguće direktiva o elektronskoj privatnosti omogućava državama članicama da uvedu mere radi očuvanja nacionalne i javne bezbednosti.

O elektronskom nadzoru zaraženih koronavirusom govori se i u regionu

Crnogorski ombudsman Siniša Bjeković rekao je da su dileme zbog objavljivanja spiska osoba koje se nalaze u samoizolaciji, kao i pojave aplikacije za mobilni telefon za njihovo praćenje tih lica, otvorile pitanje da li su te mere pravno valjane, javila je RTCG.

“U ovom trenutku prednost je data legitimnom cilju, a ne sredstvu. Akt, odnosno radnja mješanja u privatnost je nastala i proizvodi dejstvo, pa ćemo o valjanosti uvođenja ove mere nešto više znati nakon ocene ustavnosti, uz suprotstavljene stavove civilnog sektora i organa vlasti”, rekao je Bjeković.

On smatra da je glavna tačka spora pitanje da li su takve mere zakonite, odnosno da li su proporcionalne u odnosu na cilj.

Polemika o praćenju mobilnih telefona i drugim merama povela se i u Hrvatskoj, javio je HRT. Predsednik poslaničkog kluba vladajuće Hrvatske Demokratske Zajednice Branko Bačić kaže se da praćenje mobilnih telefona treba da se odnosi samo na zaražene i smatra da praćenje podrazumeva isključivo lokaciju u realnom vremenu. 

Predsednik Odbora za pravosuđe opozicione Socijaldemokratske Partije (SDP) u hrvatskom Saboru Peđa Grbin smatra da je u Vladinom predlogu, koji obuhvata i praćenje telefona, nejasno šta će se desiti sa podacima kada ona prestane. SDP je tražila da krug osoba na koje se odnosi mera praćenja bude ograničen, da se definiše rok i da osoba bude obaveštena o praćenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.