Svet

29.03.2020. 11:29

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Ko je Trampov čovek za nadzor „ratne privrede“?

Nakon aktiviranja Zakona o odbrambenoj proizvodnji zbog koronavirusa, predsednik SAD Donald Tramp zadužio je ekonomistu Pitera Navara, svog savetnika za trgovinu i proizvodnju, da nadzire primenu Zakona, kojim se uvodi „ratna privreda“. ...

Foto: The White House

Svet

29.03.2020. 11:29

Nakon aktiviranja Zakona o odbrambenoj proizvodnji zbog koronavirusa, predsednik SAD Donald Tramp zadužio je ekonomistu Pitera Navara, svog savetnika za trgovinu i proizvodnju, da nadzire primenu Zakona, kojim se uvodi „ratna privreda“.

Prema Navarovom profilu na veb-sajtu Bele kuće, njegove zvanične funkcije su „pomoćnik predsednika“ i „direktor Kancelarije za trgovinsku i proizvodnu politiku. Tramp je tu kancelariju uspostavio kako bi  „branio i služio američkim radnicima i domaćim proizvođačima“. Do sada je Navarov fokus bio na ekonomiji u vojnom sektoru. Prema veb-sajtu Bele kuće, pomagao je u „reformi transfera konvencionalnog naoružanja i bespilotnih vazdušnih sistema SAD“ i povećanju „vojne prodaje“ partnerima i saveznicima SAD. Kada je u pitanju funkcija savetnika predsednika SAD, bavio se „povećanjem ekonomskog rasta, smanjenjem trgovinskog deficita“ i „jačanjem američkih industrijskih baza za proizvodnju i odbranu“. O Navarovom iskustvu i stručnosti u oblasti ekonomije u medicini, Bela kuća ne navodi podatke.

Do Trampove kandidature i političkog uspona, Navaro je pre svega bio poznat kao ekonomista i univerzitetski profesor. Trampu se pridružio još tokom predsedničke kampanje 2016. godine, kao savetnik za ekonomiju i trgovinu. Ranije je često gostovao na američkim televizijama kao komentator i analitičar. Ima zvanje profesora emeritusa ekonomije i javne politike na Univerzitetu u Kaliforniji. Doktorirao je na Harvardu.

Navaro je poznat i kao oštar protivnik Kine. Kako piše Politico, za njega je Kina „babaroga“, i predstavlja je kao „proždrljivog neprijatelja“ koji pokušava da na sve moguće načine potkopa SAD. Pri tome, piše Politico, Navaro u svom stavu prema Kini odbacuje uvide klasičnog ekonomiste Dejvida Rikarda u „srce argumenta za slobodnu trgovinu“. 

Navaro, kao i Tramp, smatra da je sve što nije napravljeno u SAD (a u njima se prodaje) zapravo krađa „američkih poslova“. Politico piše da je Navaro od legitimne diskusije o hegemonim ciljevima Kine napravio nešto što podseća na „hladnoratovsku histeriju o Moskvinoj međunarodnoj crvenoj mreži“. 

Prema američkom političkom magazinu Foreign Policy, Navaro ekonomske odnose sa Kinom posmatra kao „igru u kojoj jedan gubi, a drugi dobija“, a pridruživanje Kine Svetskoj trgovinskoj organizaciji smatra „jednom od najvećih grešaka koje su SAD ikada napravile“, jer je uveren da Kina ne igra po pravilima. „Čim jedna zemlja vara, model se raspada. Čim postoji manipulacija monetom ili monetarno odstupanje, model se raspada. U oba slučaja, jedna zemlja dobija na štetu druge“, rekao je Navaro za Foreign Policy. 

Otkako je paralelno sa Trampovim usponom na mesto predsednika hrupio na političku scenu , Navaro je ušao na teren stručnjaka za Kinu, koji su „godinama, čak i decenijama gradili reputaciju“. Foreign Policy piše da je „više od deset“ specijalista za Kinu, sa kojima je list stupio u kontakt, reklo da za Navara ili nisu znali ili su slabo komunicirali sa njime, i da su za njega čuli tek pošto je postao član Trampovog ekonomskog tima. 

Profesori iz Južne Kalifornije, koji su imali najviše mogućnosti da upoznaju Navara, kažu da on nije pokušavao da se poveže sa stručnjacima za Kinu, bilo sa ekonomistima, politikolozima ili istoričarima. „Navaro nije poznat ni u jednom od krugova koji se bave Kinom“, rekao je bivši predsednik Američke privredne komore u Kini Džejms Mekgregor. Kenet Pomeranc, profesor istorije Kine na Univerzitetu u Čikagu, a ranije na Univerzitetu u Kaliforniji, kaže da se seća da je Navaro „ljude koji su zapravo nešto znali o Kini pretežno izbegavao“. 

Kako piše Foreign Policy, Tramp i Navaro su se prvi put upoznali 2011. godine, nakon što je Navaro saznao da je Tramp čitao njegovu knjigu „Predstojeći ratovi sa Kinom“. Kada je Tramp započeo predsedničku kampanju, Navaro je otišao u Njujork i počeo da mu pomaže. 

Navaro je ranije više puta pokušao da se bavi politikom. Prvi je bila kandidatura za gradonačelnika San Dijega u Kalifornij 1992, kada je izgubio od Suzan Golding. „Niko u gradu ne može da poveruje da je Navaro tu gde je sada“, rekla je za Foreign Policy Liza Ros, šef Navarovog medijskog tima tokom nekoliko od njegovih pet neuspešnih političkih kampanja u San Dijegu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.