Svet

31.03.2020. 04:49

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Južna Koreja građanima isplaćuje pomoć, ali ne najbogatijima

Južna Koreja će svojim građanima pružiti novčanu pomoć hitnim gotovinskim isplatama, javlja Rojters.Predsednik Južne Koreje Mun Dže-in izjavio je da će država novčanu pomoć pružiti svim porodicama, izuzev najbogatijima, i da će radi...

Foto: Pexels

Svet

31.03.2020. 04:49

Južna Koreja će svojim građanima pružiti novčanu pomoć hitnim gotovinskim isplatama, javlja Rojters.

Predsednik Južne Koreje Mun Dže-in izjavio je da će država novčanu pomoć pružiti svim porodicama, izuzev najbogatijima, i da će radi olakšanja posledica epidemije koronavirusa u aprilu biti donet novi, dopunski budžet.

On je nakon hitnog sastanka sa kreatorima ekonomske politike rekao da će sva domaćinstva osim 30 odsto najbogatijih dobiti novčanu pomoć od milion korejskih vona (740 evra), što ukupno iznosi oko 9,1 hiljada milijardi vona (više od 6 i po milijardi evra), kao „hitnu isplatu zbog prirodne nepogode“.  

„Građani su dovoljno propatili zbog koronavirusa i svi zaslužuju da budu nagrađeni za bol koji su podneli i učešće u naporima za prevenciju“, rekao je Dže-in.

Korejski zvaničnici su izjavili da će parlamentu u aprilu predstaviti novi budžet sa dodatnih 7,1 hiljada milijardi vona (5 milijardi i 251 milion evra) i da će neka mala i srednja preduzeća biti izuzeta od plaćanja računa za komunalne usluge.

Ministar finansija Hong Nam-ki rekao je da će vlada morati da izda obveznice za pokriće deficita kako bi barem delimično finansirala drugi budžet.

Južna Koreja je uglavnom uspela da kontroliše epidemiju koronavirusa i dobila je pohvale iz sveta za sveobuhvatno testiranje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.