Svet

06.04.2020. 16:48

novac.hr

Autor: Nova Ekonomija

Nemačka i dalje najveći izvoznik medicinske opreme

Foto: Pixabay

Svet

06.04.2020. 16:48

Nemačka je najveći izvoznik medicinske opreme u svetu, a u izvozu respiratora i maski prednjače Kina i Singapur. Za vreme pandemije koronavirusa najviše se carini sapun, pokazuje izveštaj Svetske trgovinske organizacije (STO). 

Izvoz lekova, medicinske opreme, kao i proizvoda za ličnu zaštitu i potrošnog medicinskog materijala u prošloj godini dostigao je 996 milijardi dolara i beleži rast u odnosu na godinu ranije. Najveći izvoznik je Nemačka, sa 14 odsto udela na svetskom tržištu i izvozom od 136, 2 milijarde dolara.

Drugi je SAD sa 116, 6 milijardi dolara, odnosno 12 odsto i treća Švajcarska sa 90 milijardi dolara izvoza. Ove tri zemlje zajedno imaju više od trećine svetskog izvoza medicinskih proizvoda, pokazuju podaci STO.

Kina se nalazi na sedmom mestu po izvozu medicinskih proizvoda ali je najveći izvoznik zaštitnih maski i drži gotovo četvrtinu svetskog tržišta.

Na listi malobrojnih koji izvoze respiratore i ventilatore su pored Singapura još i SAD, Holandija i Kina i oni proizvode polovinu ovih uređaja koji predstavljaju medicinsku podršku za disanje pacijenata.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.