Svet

07.04.2020. 20:44

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Italija odobrila još 400 milijardi evra za spasavanje ekonomije od korone

Vlada Italije odobrila je novi hitni dekret kojim će biti izdvojeno više od 400 milijardi evra za likvidnost i zajmove kompanijama u krizi zbog epidemije koronavirusa, javlja Rojters.  Ova mera, zajedno sa prethodnim podsticajni...

Foto: Pexels

Svet

07.04.2020. 20:44

Vlada Italije odobrila je novi hitni dekret kojim će biti izdvojeno više od 400 milijardi evra za likvidnost i zajmove kompanijama u krizi zbog epidemije koronavirusa, javlja Rojters.  

Ova mera, zajedno sa prethodnim podsticajnim paketom iz marta, omogućiće bankama da nude kredite ukupne vrednosti više od 750 milijardi evra, kako bi se sprečio kolaps treće najveće ekonomije u evrozoni.

„Ne mogu da se setim da su u istoriji naše republike uvedene tako snažne mere za pomoć finansiranja naših preduzeća“, rekao je premijer Đuzepe Konte.

On je obećao još jedan paket mera kasnije tokom meseca, koji će pomoći ljudima koje je epidemija koronavirusa finansijski najviše pogodila.

Odsek za trezor ministarstva finansija, zadužen za finansiranje državnih intervencija u ekonomiji, zaštitiće banke od gubitaka u 90 odsto zajmova kompanijama svih veličina. Očekuje se da će to u ekonomiju ubaciti oko 200 milijardi evra. Garancije mogu biti povećane i na 100 odsto mogućih gubitaka od zajmova koji ne prelaze 25.000 evra.

Prema Vladinom dekretu, Italijanska investiciona banka Kaza depoziti e prestiti i njena izvozna agencija SACE pružiće dalje garancije do kraja godine na dodatnih 200 milijardi evra.

Italijanske kompanije koje budu iskoristile mogućnosti pružene dekretom neće smeti da odobre isplate dividendi tokom godinu dana.  

Dodatno trošenje znači da će deficit u budžetu Italije za 2020. verovatno biti veći od bruto-domaćeg proizvoda, što je više od ranije postavljenog cilja od 2,2 odsto.

Vlada je proširila svoja posebna ovlašćenja i na zaštitu industrija od ključne važnosti.

„Moći ćemo da kontrolišemo korporativne operacije i neprijateljska preuzimanja ne samo u tradicionalnim sektorima, već i u finansijskom, kreditnom, osiguravajućem, energetskom, transportnom, sektoru za vodu, zdravstvenom sektoru, za bezbednost hrane, za robotiku, poluprovodnike i sektoru za kiberbezbednost“, rekao je Konte. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.