Svet

10.04.2020. 19:08

Politico, European Western Balkans

Autor: Nova Ekonomija

Zapadni Balkan traži izuzeće od ograničenja uvoza zaštitne opreme iz EU

Foto: Pixabay

Svet

10.04.2020. 19:08

Ministri spoljnih poslova šest zemalja Zapadnog Balkana zatražili su od Brisela da njihove zemlje budu izuzete od restrikcija koje je EU uvela na izvoz zaštitne medicinske opreme zbog pandemije koronavirusa, piše PoliticoEU.

Ministri spoljnih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i sa Kosova uputili su pismo visokom predstavniku EU Đuzepu Borelju, komesaru za trgovinu EU Filu Hoganu i komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju, sa zahtevom za izuzeće od restrikcija koje su otežale kupovinu zaštitne opreme.

Ministri šest zemalja poručili su da zemlje u regionu ukupno imaju 17 miliona stanovnika i da nabavka opreme „neće imati negativan uzicaj na tržište EU“.

Ministri šest zemalja naglasili su da su od ograničenja već izuzeti Norveška, Island, Lihtenštajn, Švajcarska, Farska ostrva, Andora, San Marino i Vatikan. Oni su dodali da bi izuzeće Zapadnog Balkana od kontrole izvoza „poslalo jak signal građanima“ da se Evropljani tokom krize drže zajedno. Kako piše European Western Balkans, inicijativa je potekla od ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Nikole Dimitrova.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije je i zasebno pozvalo na solidarnost i saradnju, prenosi EWB.

„Zbog toga smo se mi, partneri iz regiona, ujedinili i hitno predložili Evropskoj komisiji da revidira postojeću uredbu kako bi omogućila da se region izuzme od potrebe za posebnim dozvolama za izvoz“, navodi se u saopštenju ministarstva.

EU je u martu usvojila režim autorizacije izvoza neke medicinske opreme, kao što su zaštitne maske, kako bi sprečila države članice da uvedu nacionalne zabrane. Jedan od ciljeva ograničenja izvoza je i povećanje solidarnosti unutar EU i sprečavanje stranih zemalja da kupe velike količine preko potrebne zaštitne opreme. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.