Srbija

11.04.2020. 08:29

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Zašto gore požari na Fruškoj Gori?

Kako piše portal 021, od 4. do 8. aprila na Fruškoj gori izbilo je pet požara, koji su zahvatili 42 hektara površine. Požar od 8. aprila izbio je oko 20 časova, a ugašen je četiri sata kasnije. Požar koji je pretio da...

Srbija

11.04.2020. 08:29

Kako piše portal 021, od 4. do 8. aprila na Fruškoj gori izbilo je pet požara, koji su zahvatili 42 hektara površine. Požar od 8. aprila izbio je oko 20 časova, a ugašen je četiri sata kasnije. Požar koji je pretio da se proširi zbog vetra ugasili su čuvarska služba Javnog preduzeća „Nacionalni park Fruška gora“ i vatrogasci iz Beočina. Autonomija piše da je u požaru izgorelo oko 20 hektara niskog rastinja, i da je utvrđeno da je požar izazvao ljudski faktor.

Požar od 4. aprila izbio je na lokalitetu „Dumbovo“. Uprava nacionalnog parka je na društvenoj mreži Fejsbuk objavila da je izgorelo „izgorelo preko 10 hektara livade i niskog rastinja“, da je uzrok požara ljudski faktor i da je „podneta krivična prijava protiv NN lica“.

JP „Nacionalni park Fruška gora“, koje je zaduženo za upravljanje parkom, saopštilo je da su požar izazvali građani koji su pravili roštilj, preneo je Blic.

Povodom tih navoda oglasila se građanska inicijativa Prijatelji šume, koja smatra da je informacija o paljenju roštilja netačna.

„Apelujemo na nadležne da stanu na put primitivizmu i bahatosti i da se više ne vređa inteligencija građana navođenjem netačnih informacija o ’nekim roštiljdžijama’“, saopštila je inicijativa na svojoj Fejsbuk stranici uz navođenje da je reč o paljenju atarskih površina.

Prema poslednjem objavljenom informatoru o radu JP „Nacionalni park Fruška gora“, čuvarska služba kao organizaciona jedinica nalazi se „izvan sektora“ i „pod direktnom kontrolom od strane direktora Preduzeća“.

Prošle godine, aktivisti pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ podneli su više prijava inspekciji zbog neplanske seče drveća na Fruškoj Gori.

Prema pisanju 021, pokrenuta su dva prekršajna postupka, jedan zbog seče na Popovom čotu i drugi zbog seče na trasi žičare, a smenjen je pomoćnik direktora JP „Nacionalni park Fruška gora“ Konstantin Plužarević.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.