Srbija

05.11.2014. 19:33

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Napravljen pomak u deklarisanju namirnica

Srbija

05.11.2014. 19:33

Predsednica Centra potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida smatra da je napravljen pomak u deklarisanju namirnica u trgovinama i inspekcijskom nadzoru.
Ona je kao primer za to navela limun uvezen iz Turske, ali kako kaže, potrebno je pojačati kontrole na pijacama.
Mislimo da se ne poštuje karenca, odnosno period koji je potreban za razgradnju nekog pesticida kojim su tretirani i prskani određenih poljoprivredni proizvodi koji se nalaze na pijacama, rekla je Vida.
Osvrnuvši se na slučaj limuna iz Turske za koji su se poslednjih dana pojavile glasine da je otrovan, a vanredna kontrola potvrdila da je proizvod bezbedan, Vida je kazala da je taj centar odmah podneo prijavu u ponedeljak poljoprivrednoj inspekciji. 
„Inspekcija nas je nakon sat vremena obavestila da je krenula u vanrednu kontrolu limuna i južnog voća pomorandže, mandarine“, dodala je Vida. 
Vanredna kontrola pošiljke južnog voća, odnosno citrusa poreklom iz Turske na ostatke sredstava za zaštitu bilja završena je sinoć, a laboratorijski izveštaj pokazuje da je ovaj proizvod bezbedan za ishranu ljudi. Utvrđena količina fungicida imazalil je 0,055 miligrama po kilogramu (mg/kg), a maksimalno dozvoljena količina je 5,0 mg/kg 
Vida je istakla da kada se pojavi neka takva afera ili panika među potrosačima, a radi se o hrani, ipak treba sačekati zvaničan stav inspekciskih službi. 
„Ne možemo da pozivamo na bojkot potrošace, iz prostog razloga što smatramo da inspekcije rade svoj posao, odnosno da je sve što se u zemlju uveze kvalitetno i da je za ljudsku upotrebu“, istakla je Vida. 
U takvim slučajevima je bolje sačekati rezultati vanredne kontrole, inspekcija ne može da kontroliše svaki paket robe, ali za sve što se nalazi u prodavnicama, postoji pretpostavka da je bezbedno i da je za ljudsku upotrebu, zaključila je Vida.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.