Svet

15.04.2020. 03:57

RTCG, Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

EU zabrinuta zbog objavljivanja ličnih podataka zaraženih u Crnoj Gori

Evropska unija izrazila je zabrinutost zbog objavljivanja poverljivih podataka o osobama inficiranim koronavirusom u Crnoj Gori i očekuje brzu reakciju države, javlja Radio-televizija Crne Gore (RTCG).Portparol Evropske komisije Ana Pisonero He...

Foto: Pixabay

Svet

15.04.2020. 03:57

Evropska unija izrazila je zabrinutost zbog objavljivanja poverljivih podataka o osobama inficiranim koronavirusom u Crnoj Gori i očekuje brzu reakciju države, javlja Radio-televizija Crne Gore (RTCG).

Portparol Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez izjavila je da Komisija očekuje brzu i efikasnu istragu.

„Sa velikom zabrinutošću smo primetili kršenje poverljivosti ličnih podataka osoba inficiranih Kovidom-19. Očekujemo brz i odlučan odgovor crnogorskih vlasti. Početni korak koje je tužilaštvo preduzelo mora se efikasno nastaviti“, rekla je Pisonero Hernandez.

Kako piše Euraktiv, jedan od zaposlenih u sektoru za informacione tehnologije Doma zdravlja u Podgorici uhapšen je zbog sumnje da je objavio lične podatke obolelih od koronavirusa i određen mu je pritvor do 30 dana.

Uhapšen je zbog sumnje da je neovlašćenim kolegama prosledio spisak obolelih. Spisak sa imenima 67 obolelih, kao i njihovim matičnim brojevima, pojavio se na društvenim mrežama.

Nelvadine organizacije su oštro reagovale, a Vlada Crne Gore zatražila je hitnu istragu.

Advokati: Teško je opravdati objavljivanje adresa Crnogoraca u izolaciji

Evropska komisija je u vezi s tim pozvala vlasti Crne Gore da nađu pravu meru poštovanja slobode izražavanja.

„EU poziva crnogorske vlasti da nađu pravi balans između poštovanja slobode izražavanja i proporcinalno postupaju kada pokušavaju da izbegnu širenje panike i lažnih vesti u ovim teškim trenucima. Sloboda izražavanja je fundamentalna vrednost EU i krucijalni element procesa pristupanja Crne Gore EU“, saopštila je Komisija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.