Svet

15.04.2020. 19:35

IEA

Autor: Nova Ekonomija

Kriza poništila deceniju rasta tržišta nafte

Foto: Pixabay

Svet

15.04.2020. 19:35

Globalna potražnja za naftom će tokom ove godine opasti za 9,3 miliona barela dnevno međugodišnje, dok će potražnja za najvažnijim energentom samo u aprilu opasti za oko 29 miliona barela dnevno, upozorila je Međunarodna energetska agencija (IEA) u svom poslenjem mesečnom izveštaju.

U drugom kvartalu 2020. godine pad će iznositi oko 23 miliona barela. Oporavak tržišta u drugom polugoištu će biti postepen, zbog čega se očekuje da će u decembru međugodišnja potražnja i dalje biti za 2,7 miliona barela manja.

Iako su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) nedavno postigle dogovor o smanjenje proizvodnje sa Rusijom i Meksikom, to će smanjiti globalni autput samo za 9,7 miliona barela po danu. IEA napominje da se dalja smanjenja očekuju i od Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Rane procene ukazuju da su i Kina i SAD uvećale svoje zalihe, ali da su globalne zalihe ispod petogodišnjeg minimuma.

„Mere ograničenja kretanja su na snazi u 187 zemalja i, mada se oni razlikuju po obimu, aktivnosti u transportnom sektoru dramatično su pale gotovo na celoj planeti. Čak i uz pretpostavku da će ograničenja kretanja biti ublažena u drugoj polovini godine, očekujemo da će globalna potražnja za naftom u 2020. godini pasti za 9,3 miliona barela dnevno u odnosu na prethodnu godinu, čime bi bila izbrisana skoro deceniju rasta“, zaključuje IEA.

Cene nafte padaju uprkos dogovoru o rekordnom smanjenju proizvodnje

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.