Svet

19.04.2020. 00:37

Poultry World

Autor: Nova Ekonomija

Kriza zbog pandemije ugrožava svetsko živinarstvo

Međunarodni savet za živinu (IPC) zatražio je od Organizacije za hranu i poljoprivredu UN, Svetske trgovinske organizacije i međuvladine Svetske organizacije za zdravlje životinja pomoć za živinarsku industiju i garancije za održive operacije...

Foto: Apri Ksatria

Svet

19.04.2020. 00:37

Međunarodni savet za živinu (IPC) zatražio je od Organizacije za hranu i poljoprivredu UN, Svetske trgovinske organizacije i međuvladine Svetske organizacije za zdravlje životinja pomoć za živinarsku industiju i garancije za održive operacije, piše britanski magazin Poultry World.

IPC, koji okuplja 29 živinarskih organizacija sveta, uključujući i SAD, EU, Rusiju i Indiju, izrazio je zabrinut je da je živinarstvo u opasnosti zbog prekida isporuke rasplodnih jedinki u nekim zemljama. Zbog globalnog prekida avio saobraćaja neke kompanije mogle bi ostati bez životinja za uzgoj i leganje jaja, saopštio je IPC i pozvao međunarodne regulatore i vlade da reše problem.

Trenutna situacija mogla bi izazvati probleme kada je u pitanju dobrobit životinja, jer su jaja u inkubatorske stanice položena pre početka aktuelne krize, saopštio je Savet. Organizacija traži da se omoguće letovi sa materijalom za razmnožavanje, neophodnim za održivost živinarske industrije.

Problem povodom kojeg je IPC uputio zahtev za pomoć je posebno relevantan za Rusiju, koja u izvesnoj meri zavisi od uvoza kada je u pitanju razmnožavanje, jer jaja za izleganje matičnog jata više vrsta kokoši u potpunosti zavisi od uvoza, izjavio je predsednik ruske konsultanske agencije Agrifood Strategy Albert Davljejev. Kada je u pitanju uzgoj ćuraka, Rusija trenutno iz Evrope i Kanade uvozi skoro 97 odsto jaja, 100 odsto piladi i 100 odsto matičnog jata. Prekid snabdevanja mogao bi značajno smanjiti sposobnost ruskog živinarstva da održi pouzdano snabdevanje modaćeg tržišta mesom i jajima, kaže Davljejev.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.