Svet

22.04.2020. 06:39

Schengenvisainfo

Autor: Nova Ekonomija

Francuska obustavlja sve letove van zone Šengena

Francuska je odlučila da obustavi sve letove van Šengenske zone, piše portal Schengenvisainfo.Francuska ministarska za transport i životnu sredinu Elizabet Born saopštila je da su ukinuti sve međunarodne letovi van uže Ev...

Foto: Pixabay

Svet

22.04.2020. 06:39

Francuska je odlučila da obustavi sve letove van Šengenske zone, piše portal Schengenvisainfo.

Francuska ministarska za transport i životnu sredinu Elizabet Born saopštila je da su ukinuti sve međunarodne letovi van uže Evrope.

Avioni koji dolaze izvan zone Šengena neće moći da uđu na teritoriju Francuske, a svi letovi prema destinacijama van Šengena su obustavljeni.

Ona je poručila građanima Francuske koji su planirali putovanja da to neće biti moguće ovog leta. Born je rekla da sada nije vreme za planiranje letnjih odmora, već za „ukidanje izolacije i postepeni povratak u normalu“. Ona je dodala da je prioritet da se aktivnosti u zemlji nastave od 11. maja.

„Suočavamo se sa zdravstvenom situacijom koja se menja. Ali jasno možemo videti da je ne bi bilo razumno putovati u julu… kada ne znamo će biti epidemije“, rekla je Born, ali nije iznela detalje o očekivanjima za letnji period.

Ranije je francuska Vlada saopštila da će granične kontrole biti na snazi sedam meseci, za razliku od produžetka takve mere od 20 dana, koji je uvela većina zemalja u zoni Šengena.

Prema Evropskoj komisiji, koju zemlje članice EU moraju obavestiti o ponovnom uvođenju granične kontrole, Francuska je proširila kontrolu i na unutrašnje granice, koja će trajati do 31. oktobra.

Odluka o tome doneta je nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron kritikovao lidere EU zbog jednostranog uvođenja privremene kontrole unutrašnjih granica krajem marta, upozoravajući da to može značiti kraj Šengenske zone. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.