Svet

22.04.2020. 19:10

ZEW

Autor: Nova Ekonomija

Nemački eksperti trenutno pesimistični, ali vide svetlo na kraju tunela

Foto: Pixabay

Svet

22.04.2020. 19:10

Nemački ekonomski institut Centar za evropska ekonomska istraživanja Lajbnic (ZEW) saopštio je da su finansijski eksperati u aprilu bili optimističniji prema trećem kvatralu u odnosu na prethodni mesec, ali da su se njihove procene trenutnog stanja privrede dramatično pogoršala.

Prema ZEW-ovom indikatoru ekonomskog raspoloženja, optimizam investitora kada sagledavaju situaciju koja će nastupiti za šest meseci porastao je tokom aprila za 77 poena i trenutno iznosi 28,2 poena. U martu je ta vrednost bila negativnih 49,5 poena.

Kada je u pitanju procena trenutne ekonomske situacije, odgovarajući indikator je u odnosu na mart pao za 48,4 poena i treutno je na rekordnih negativnih 91,5 poena.

Prema procenama ZEW-a, ovakav odnos očekivanja za budućnost i ocene trenutnog stanja u grubim crtama odgovara onoj iz aprila i maja 2009. godine i perioda finansijske krize.

„Stručnjaci za finansijska tržišta počinju da vide svetlo na kraju vrlo dugog tunela. Rezultati posebnih pitanja o krizi zbog koronavirusa uključenih u istraživanje pokazuju da stručnjaci ne očekuju pozitivni ekonomski rast do trećeg kvartala 2020. godine. Pre 2022. godine se ne očekuje povratak ukupne vrednosti dobara i usluga na nivoe pre koronavirusa“, rekao je predsednik ZEW-a profesor Ahim Vambah.

Očekivanja stručnjaka za finansijska tržišta za predstojećih šest meseci značajno su se poboljšala i kada je u pitanju ekonomski razvoj celokupne evrozone.

Odgovarajući indikator se u aprilu popeo na 25,2 poena, što je 74,7 poena više nego u martu. Za 23 poena poboljšala su se i očekivanja u vezi sa inflacijom u evrozoni, ali su ona još uvek u minusu, na 23,9 negativnih poena. 

ZEW indikator ekonomskog raspoloženja je najvažniji pokazatelj prilikom analiziranja izgleda nemačke ekonomije, a sačinjava se na osnovu očekivanja 300 finansijskih stručnjaka po pitanju inflacije, kamatnih stopa, rade berze, deviznih kurseva i cene nafte u vodećim svetskim ekonomijama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.