Svet

26.04.2020. 19:20

Euronews

Autor: Nova Ekonomija

Francuska ograničila prodaju nikotinskih proizvoda

Foto: Pixabay

Svet

26.04.2020. 19:20

Francuska je drastično ograničila prodaju nikotinskih proizvoda nakon što je jedan naučni rad ukazao na mogućnost da se pušači teže mogu zaraziti koronavirusom, javlja Euronews.

Ministarstvo zdravlja dekretom je ograničilo prodaju nikotinskih proizvoda za suzbijanje zavisnosti od cigareta u apotekama do 11. maja. Apoteke moraju da zabeleže da li je za svaku prodaju priložen lekarski recept. Prodaja putem interneta potpuno je zabranjena.

Mera je doneta kako bi se „sprečio rizik po zdravlje zbog preterane ili loše upotrebe“ nikotinskih proizvoda i „garancije kontinuiranog snabdevanja ljudi kojima su potrebni lekovi za odvikavanje od pušenja“. 

Dekret je objavljen nekoliko dana nakon što je objavljeno istraživanje pariske bolnice Pitije-Salpetrije, u kojem piše da „izgleda da aktivni status pušača predstavlja zaštitni faktor od infekcije virusom SARS-CoV-2“. 

Autori istraživanja procenjuju da je među populacijom zaraženom koronavirusom broj pušača mnogo manji i postavljaju teoriju da je „nikotin možda preventivni agens“. Bolnica planira da testira upotrebu nikotinskih flastera i drugih proizvoda na hospitalizovanim pacijentima i široj populaciji.

„Ne treba zaboraviti da je nikotin supstanca koja izaziva zavisnost od pušenja. Pušenje nosi ozbiljne patološke posledice i ostaje ozbiljna pretnja za zdravlje“, navodi se u naučnom radu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.