Srbija

12.11.2014. 15:30

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Devizne rezerve manje za 160 miliona evra nego u septembru

Srbija

12.11.2014. 15:30

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju oktobra iznosile su 10 milijardi i 715 miliona evra, za oko 160 miliona evra manje nego na kraju septembra.
Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 313 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.
Veći devizni priliv u oktobru bio je po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 45,3 miliona evra. 
Značajniji odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 96,1 milion evra, smanjenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 39,6 miliona evra i otplate duga MMF-u u iznosu od 30,4 miliona evra. 
Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devize banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju oktobra su iznosile oko 7,9 milijardi evra. 
Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru je iznosila 544,4 miliona evra i bila je za 50,6 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu. Za prvih deset meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je oko 4,7 milijardi evra. 
U oktobru dinar je nominalno oslabio prema evru za 0,2 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 140 miliona evra, kako bi ublažila prekomerne kratkoročne promene deviznog kursa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.