Svet

27.04.2020. 01:40

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

Poljska kontroliše preuzimanje domaćih kompanija izvan zemalja EU

Poljska namerava da uvede kontrolu preuzimanja njenih kompanija pogođenih koronavirusom od strane investitora izvan Evropske unije, piše Euractiv.Ministarka za privredu i tehnologiju i zamenica premijera Jadviga Emilevič izjavila je da V...

Foto: Pixabay

Svet

27.04.2020. 01:40

Poljska namerava da uvede kontrolu preuzimanja njenih kompanija pogođenih koronavirusom od strane investitora izvan Evropske unije, piše Euractiv.

Ministarka za privredu i tehnologiju i zamenica premijera Jadviga Emilevič izjavila je da Vlada hoće da bude obaveštena o bilo kakvom planiranju preuzimanja poljskih kompanija koje dolazi izvan EU.

Emilevič je rekla da su mnoge porodične firme u Poljskoj postale laka meta za investicione fondove, jer im je zbog krize izazvane koronavirusom vrednost pala. Ona nije navela konkretne fondove ili zemlje u kojima se oni nalaze.

Vlada Poljske planira da za pomoć ekonomiji izdvoji 330 milijardi zlota (72,7 milijardi evra). Predlozi za zaštitu domaćih firmi predstavljaju dodatak paketu pomoći privredi.

„Drugo rešenje ima veze sa teškom finansijskom situacijom poljskih kompanija i ogromnim interesovanjem za njih kod kompanija ili fondova izvan EU. Ne želimo da one postanu tuđe vlasništvo“, rekla je Emilevič.

Ona je rekla da će o takvim preuzimanjima morati da bude obaveštena odgovarajuća državna institucija, u ovom slučaju antimonopolska služba. Emilevič je dodala da preduzeća koje Vlada želi da zaštiti pripadaju sektorima za energetiku, medicinu, farmaciju, prehranu, transport, logistik, obradu podataka i telekomunikacije. 

Poljska nije jedina zemlja u EU koja se odlučila na ovakav korak. Ranije u aprilu je Vlada Nemačke odlučila da pooštri pravila za zaštitu domaćih firmi od preuzimanja od strane investitora iz zemalja van EU.

Analitičari i kritičari smatraju da vladajuća Partija prava i pravde (PiS) može i da mere za pomoć ekonomiji iskoristi za kontrolu privatnog sektora. Od dolaska na vlast 2015, vlada PiS povećala je kontrolu energetskih kompanija i banaka, i kritikovala privatizacije zaključene u vreme ranijih vlada.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.