Svet

28.04.2020. 03:57

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Američki senatori traže transparentnost dugova zemalja u razvoju prema Kini

Američki senatori iz Republikanske partije traže od zemalja u razvoju da kao uslov za bilo kog budućeg restruktuiranje duga ili međunarodnog paketa finansijske pomoći objave dugove i ostale obaveze prema Kini, javlja Rojters.Ovaj zahtev uput...

Foto: Pixabay

Svet

28.04.2020. 03:57

Američki senatori iz Republikanske partije traže od zemalja u razvoju da kao uslov za bilo koje buduće restruktuiranje duga ili međunarodni paket finansijske pomoći objave dugove i ostale obaveze prema Kini, javlja Rojters.

Ovaj zahtev uputilo je 16 istaknutih senatora, a predsednik Odbora za bankarstvo Majk Krapo, predsednik Odbora za finansije Čak Gresli i drugi senatori poručili su da SAD treba da podrže restruktuiranje duga siromašnih zemalja pogođenim pandemijom koronavirusa samo u slučaju da objave dugove i druge pravne obaveze prema Kini u okviru inicijative Pojas i put.

„Bez ovoga, poreski obveznici SAD i drugih zapadnih zemalja bi u suštini spasavali kineske finansijske institucije i omogućili kinesku dužničku diplomatiju“, navodi se u pismu koji su senatori poslali ministru finansija Stivenu Mnučinu i državnom sekretaru Majku Pompeu.

Ko plaća troškove „kinomanije“ u Srbiji

Prema ranijoj prognozi Međunarodnog monetarnog fonda, kriza zbog pandemije izazvaće kontrakciju globalne ekonomije od tri odsto. Kriza je posebno pogodila zemlje i tržišta u razvoju i otvorila pitanje velikog talasa restruktuiranja duga nakon nje.

Stručnjaci smatraju da će osim restruktuiranja verovatno biti potreban i oprost dugova, imajući u vidu kobne ekonomske uslove koje je prouzrokovala pandemija.

Konferencija za trgovinu i razvoj Ujedinjenih nacija pozvala je na oprost hiljadu milijardi dolara duga zemalja u razvoju.

UN procenjuju da će one do kraja 2021. godine morati da otplate ili refinansiraju dug od 2,7 hiljada milijardi dolara (oko 2,5 hiljada milijardi evra), ne računajući dodatna zaduživanja u milijardama dolara potrebnih za borbu protiv pandemije i ublažavanje udara na ekonomiju.

Veliki deo duga zemalja u razvoju je prema Kini, koja je pojačala javno i privatno kreditiranje u Africi i drugim regijama u razvoju tokom proteklih decenija, često zahtevajući nepovoljnije uslove i veće kamate od kreditora sa Zapada. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.