Svet

28.04.2020. 18:56

IFO

Autor: Nova Ekonomija

Očekivanja nemačkih izvoznika drastično pala u aprilu

Foto: Pixabay

Svet

28.04.2020. 18:56

Nemački Institut za ekonomska istraživanja Lajbnic (IFO) Univerziteta u Minhenu saopštio je da su očekivanja i projekcije nemačkih izvoznika u aprilu pala na najniži zabeleženi nivo.

Prema istraživanju IFO, indeks očekivanja izvoza tokom aprila pao je sa negativnih 19 na negativnih 50 poena. To je najmanja vrednost ovog indeksa ikada zabeležena, a pad od 31 poena takođe predstavlja rekordni pad po merenjima instituta.

Očekivanja su pala u brojnim sektorima, a posebno u sektorima proizvodnje automobila, mašinskog inženjerstva i elektro-inženjerstva.

Pad očekivanog izvoza u hemijskoj industriji prošlog meseca bio je umeren, ali sada kompanije i iz ovog sektora očekuju značajan pad izvoza. Jedina „svetla tačka“ u aprilu prema IFO-vom istraživanju bila je farmaceutska industrija, koja očekuje stabilan izvoz.

Indeks očekivanja izvoza IFO u januaru ove godine iznosio je pozitivnih 0,8 poena, u februaru je pao na minus 1,3, a u martu na minus 19 poena.

Najbolja očekivanja izvoza u periodu od 2014. do sada bila su tokom 2017. godine. Od te do početka ove godine, indeks očekivanja izvoza bio je u postepenom padu.  

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.