Svet

01.05.2020. 10:22

Financijal Times, Ekathimerini, Euronews

Autor: Nova Ekonomija

Nemačka odložila odluku o otvaranju škola, drugi planiraju za 11. maj

Pixabay

Svet

01.05.2020. 10:22

Škole širom Evrope polako prave planove za početak i način sprovođenja nastave. Mere koje će se poštovati u školama razlikuju se od zemlje do zemlje. Neke još uvek nisu sigurne kako bi otvaranje škola uticalo na širenje zaraze koronavirusom.

Tako je Nemačka odložila odluku o potpunom otvaranju škola, vrtića i sportskih klubova do 6. maja, piše Financial Times. Nakon sastanka sa šefovima 16 saveznih država Nemačke, kancelarka Angela Merkel saopštila je da je Vladi potrebno više vremena da ustanovi kakve efekte bi proizvelo ukidanje restrikcija pre nego što ih ukine. 

Nemačka je 20. aprila objavila da većina radnji i neki razredi u školama mogu da počnu sa radom. Kancelarka Merkel je saopštila da mogu da se otvore muzeji, izložbe, zoološki vrtovi i botaničke bašte. Još nije doneta odluka o otvaranju restorana i barova, kao ni o utakmicama Bundeslige. Veliki javni događaji poput koncerata i sajmova ostaju pod zabranom do 31. avgusta.

Francuska planira da ponovo otvori osnovne škole nakon ublažavanja restrikcija 11. maja. Italija ih neće otvoriti pre septembra, jer se naučnici ne slažu oko uloge dece u širenju zaraze koroanvirusom u društvu.

Danski Serološki institut saopštio je da je stopa reprodukcije koronavirusa porasla posle otvaranja škola i vrtića pre dve nedelje, sa 0,6 na 0,9. Svaka vrednost ispod jedan znači da se širenje infekcije smanjuje. Danska je već otvorila frizerske salone, salone lepote i salone za tetoviranje.

Grčka planira da počne otvaranje škola od 11. maja, piše list Ekathimerini. Ministarka prosvete Niki Kerameus rekla je da će tada proraditi škole za više obrazovanje, dok će osnovne i srednje početi da rade nedelju dana kasnije. Razredi biti podeljeni u dve grupe sa najviše 15 učenika. Jedna će nastavu pohađati ponedeljkom, sredom i petkom, a druga utorkom i četvrtkom. Ovaj raspored će se rotirati na nedeljnoj bazi.

Za dane kada učenici nisu u školi, biće uveden program za učenje kod kuće. Oni koji žive sa ljudima iz visoko rizičnih grupa nastavu će u potpunosti pohađati od kuće.  Učenici u razredima moraće da sede na razdaljini od metar i po, a upotreba zaštitnih maski u školama neće biti obavezno.

Kako javlja Euronews, holandska vlada odlučila je da osnovne škole počnu sa skraćenom nastavom od 11. maja. Veličina razreda i trajanje školskih časova smanjeno je za pola. Učenici će drugu polovinu vremena namenjenog za nastavu provesti učeći „na daljinu“. Od 29. aprila deca u Holandiji će uz nadzor moći da nastave da se bave sportom , ali su takmičenja i dalje otkazana.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.