Svet

02.05.2020. 08:34

Gardijan

Autor: Nova Ekonomija

Lanac apoteka u Velikoj Britaniji pomaže žrtvama porodičnog nasilja

Žrtve porodičnog nasilja u Velikoj Britaniji moći će da potraže pomoć u apotekama lanca "Boots" širom zemlje, piše list Guardian.Više britanskih službi za pomoć žrtvama nasilja u porodici od stupanja mera izolacije n...

Foto: Pexels

Svet

02.05.2020. 08:34

Žrtve porodičnog nasilja u Velikoj Britaniji moći će da potraže pomoć u apotekama lanca „Boots“ širom zemlje, piše list Guardian.

Više britanskih službi za pomoć žrtvama nasilja u porodici od stupanja mera izolacije na snagu zabeležilo je porast poziva linijama za pomoć, a policija okruga Širi London (ne obuhvata sam grad) je saopštila da prosečno obavi oko 100 hapšenja dnevno zbog nasilja u porodici.  

Mnoge žrtve koje sada ne mogu da potraže pomoć idu u kupovinu hrane i lekova, pa se pojavila inicijativa da se u supermarketima i više apoteka otvore skloništa i savetovališta.

Dobrotvorno društvo protiv porodičnog nasilja Hestija nadzire model za sobe za savetovanje u većini od 2 400 apoteka lanca Boots širom zemlje.

Povećan rizik od nasilja u porodici tokom pandemije

Osobe koje žele da se sklone i posavetuju treba da to zatraže na kasi u apoteci. Posle prijema imaju pristup nacionalnoj liniji za pomoć, liniji za savetovanje muškaraca i telefonskim brojevima za usluge specifične za Škotsku, Vels i Severnu Irsku.

Biće postavljene i table sa uputstvima za preuzimanje Hestijine mobilne aplikacije Bright Sky, namenjene za pomoć i pružanje informacija svima koji se nalaze u nasilničkoj vezi.

“Žrtve porodičnog nasilja ne mogu da se obrate prijateljima, porodici i kolegama za pomoć dok traju vanredne mere izolacije. Znamo da je za ljude koji žele da se izvuku iz nasilničkih veza porasla neizvesnost. Samoizolacija pruža novi metod kontrole žrtava i čini im veoma teškim da potraže pomoć. Prepoznali smo da radnici u apotekama imaju jedinstven položaj u zajednici kao jedina tačka kontakta za žrtve”, rekla je šefica Hestijine kampanje Lindzi Dirlav.

Predsednica Kraljevskog društva farmaceuta Sandra Gidli izjavila je da apoteke tokom pandemije predstavljaju bezbedno okruženje za one kojima je potrebna pomoć.

“Poverenje javnosti u apoteke ih čini idealnim mesto za pristup pomoći i preduzimanje koraka za sklanjanje od opasnosti”.

Hestija je saopštila da je na aplikaciji „Bright Sky“ tokom trajanja mera izolacije zabeležila porast poziva žrtava za podršku od 47 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.