Svet

02.05.2020. 18:47

SCMP

Autor: Nova Ekonomija

Najveća kontrakcija tržišta smartfonova u istoriji

Foto: Pixabay

Svet

02.05.2020. 18:47

Tržište pametnih telefona doživelo je najveću kontrakciju u svojoj istoriji tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa, piše South China Morning Post.

Broj globalnih isporuka smartfonova tokom prvog kvartala pao je najvećom brzinom ikada zabeleženom, što odražava udar koronavirusa na potrožnju i prodizvodnju.

Prema podacima kompanija za analizu tržišta Strategy Analytics (SA) i IDC, u prvom kvartalu poslato je oko 275 miliona pošiljki.

SA procenjuje da je to je pad od 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok IDC ima procenu pada od 11 odsto. Procenti se razlikuju jer SA i IDC procene donose na osnovu rezultata više različitih proizvođača.

Obe kompanije pad mahom pripisuju pandemiji koronavirusa, koji je pogodio lanac snabdevanja. Fabrike širom Azije privremeno su obustavile rad kako bi sprečile širenje virusa, a potražnja je pala zbog masovnog zatvaranja radnji za maloprodaju.

„Ono što je primarno počelo kao problem u snabdevanju ograničen na Kinu preraslo je u globalnu ekonomsku krizu, sa uticajem u potražnji koji je počeo da se vidi krajem prvog kvartala“, rekla je Nabila Popal, direktor za istraživanja u IDC-u.

Japanska kompanija za proizvodnju elektronskih komponenata Murata saopštila je sredinom aprila da većina njenih klijenata održava obim porudžbina i planove za preostali deo godine, ali je nedavno uradila reviziju izgleda.

Murata sada predviđa pad potražnje od 10 odsto tokom aktuelne fiskalne godine.

„Sada je izuzetno teško predvideti perpektivu“, rekao je predsednik kompanije Cuneo Murata.

IDC-jeva analiza pokazuje da je potražnja za ajfonima kompanije Epl (Apple) ostala pretežno nepromenjena na 37 miliona pošiljki.

Samsungovi smartfonovi su među otpornijima, i broj njihovih pošiljki tokom prvog kvartala pao je sa nešto manje od 72 miliona na oko 58 miliona.

Veći pad pretrpeo je Huavei, zbog pritisaka iz SAD. Tokom prvog kvartala broj pošiljki Huaveijevih telefona pao je za 10 miliona jedinica, na oko 49 miliona.

IDC očekuje da potražnja ostane smanjena do kraja godine, i da će globalni pad ekonomije sprečiti bilo kakav rast na godišnjem nivou barem do poslednjeg kvartala.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.