Svet

03.05.2020. 17:03

Deutsche Welle

Autor: Nova Ekonomija

U Nemačkoj rekordan broj radnika radi sa skraćenim brojem sati

Foto: Pxfuel

Svet

03.05.2020. 17:03

Pandemija koronavirusa je dovela do toga da nemačke firme na snagu stave skraćeno radno vreme za 10.1 miliona radnika. Pored toga je u aprilu skočio i broj nezaposlenih, piše Dojče vele.

Nemačke kompanije su prijavile rekordnih 10.1 miliona radnika za državni sistem pomoći za isplaćivanje plata zbog skraćenog radnog vremena koje je nastupilo usled pandemije. Prethodni rekord je bio prijavljen u maju 2009. godine, kada je 1.44 miliona ljudi bilo prinuđeno da radi skraćeno radno vreme usled gobalne ekonomske krize.

Ministar unutrašnjih poslova Hubertus Heil je izjavio da honorani način rada obezbeđuje milione poslova u Nemačkoj i da neće moći da sačuvaju svaki, ali da će se boriti za svako radno mesto.

Broj nezaposlenih koji sada primaju pomoć od države skočio je za 308.000 od marta do aprila, 415.000 više nego prošle godine, čineći ukupan broj od 2.644 miliona ljudi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.