Svet

06.05.2020. 19:33

Bloomberg

Autor: Nova Ekonomija

Investitori izneli uslove za olakšavanje dugova najsiromašnijim zemaljama

Privatni kreditori izneli su probleme koje treba rešiti kako bi mogli da pomognu servisiranje dugova najsiromašnijih zemalja sveta, usled krize zbog koronavirusa, javlja Bloomberg.U pismu zvaničnicima Međunarodnog monetarnog fonda...

Foto: Pixabay

Svet

06.05.2020. 19:33

Privatni kreditori izneli su probleme koje treba rešiti kako bi mogli da pomognu servisiranje dugova najsiromašnijih zemalja sveta, usled krize zbog koronavirusa, javlja Bloomberg.

U pismu zvaničnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svetske banke i Pariskog kluba, Institut za međunarodne finansije u Vašingtonu (IIF) saopštio je da će pravna i finansijska ograničenja verovatno primorati investitore da odluku o obustavi naplate duga donose od slučaja do slučaja. 

IIF je pismo objavio nakon koordinisanih razgovora o pomoći servisiranju dugova za tržišta u razvoju sa više od 100 kompanija, koje upravljaju kapitalom od gotovo 45 hiljada milijardi dolara (41,6 hiljada milijardi evra). 

IIF i kompanije su razgovarali o proširenju finansijske pomoći zemljama kojima ove godine na naplatu dospeva dug od ukupno 730 milijardi dolara (oko 675 milijardi evra).

„Mnogi će imati fiducijarne obaveze prema svojim klijentima, a ugovorne obaveze u vezi sa specifičnim subjektima za kreditiranje i investicije često su složene. Slično tome, postoji mnogo različitih zemalja kreditora koje učestvuju u inicijativi, i pozicija svake od njih je posebna. Bilo koji efikasan pristup dobrovoljnom učešću kreditora to mora uzeti u obzir“, navodi se u IIF-ovom pismu.

Institut smatra da će bez široko prihvaćenih alata za postizanje dogovora o odlaganju naplate dugova biti potreban vremenski zahtevan pristup „ugovor po ugovor“.

Inicijativa za pomoć najsiromašnijim zemljama sveta za servisiranje dugova deo je širih napora. Grupa industrijski najrazvijenijih zemalja G20 postigla je dogovor o obustavljanju otplate dugova najsiromašnijim zemljama do kraja godine, dok MMF isplaćuje novčana sredstva i radi na podršci njihovim finansijama.

Iako su se privatni kreditori obavezali na nastavak razgovora, oni su izneli određen broj prepreka za pristanak na podršku, uključujući održavanje pristupa tržištima zemalja radi budućeg finansiranja, izbegavanje sekundarnih efekata na kreditni rejting suverenoga duga i pokretanje neispunjenja obaveza.   

Inicijativa će obuhvatiti državne zajmove i dužničke hartije od vrednosti izdate u stranim valutama. Lokalni dug, kao i transakcije sa centralnim bankama, biće izvan njenog opsega.

“Razgovori sa privatnim i drugim međunarodnim kreditorima i poveriocima ukazuje na raširenu spremnost na podršku ciljevima ove inicijative, pod uslovom da se dalje razjasne ključna pitanja”, saopštio je IIF.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.