Svet

07.05.2020. 06:43

Poslovni.hr

Autor: Nova Ekonomija

Džordž Soroš predložio rešenje za korona krizu

Poznati jevrejski milijarder i filantrop Džordž Soroš predložio je u tekstu za hrvatski Poslovni.hr da je izdavanje večnih obveznica jedini način da EU prikupi najmanje hiljadu milijardi evra za borbu protiv koronavirusa.On je naveo d...

Wikimedia Commons, Niccolò Caranti

Svet

07.05.2020. 06:43

Poznati milijarder i filantrop Džordž Soroš predložio je u tekstu za hrvatski Poslovni.hr da je izdavanje večnih obveznica jedini način da EU prikupi najmanje hiljadu milijardi evra za borbu protiv koronavirusa.

On je naveo da evropskoj javnosti i njenom vođstvu večne obveznice nisu bliske, ali one imaju dugu istoriju. 

Britanija je prva izdala konsolidovane obveznice ili konzole 1752., a kasnije ih je koristila za finansiranje rata protiv Napoleona i Krimskog rata, Zakona o ukidanju ropstva, zajma za ublažavanje siromaštva u Irskoj i Prvog svetskog rata.

Kongres Sjedinjenih Američkih Država odobrio je 1870. izdavanje takvih obveznica za konsolidiranje dugova nakupljenih tokom Građanskog rata, podsetio je on.

Glavnica večne obveznice nikad se ne mora isplatiti, plaća se samo godišnja kamata, kazao je Soroš. Izdavanje bilion evra uz 0,5 posto kamate za održavanje će koštati 5 milijardi evra godišnje. 

Milijarder ukazuje da večne obveznice ne treba mešati sa korona obveznicama. 

Koronaobveznice razdvajaju; one povećavaju već postojeći jaz između Severa i Juga, a stvaraju i razliku između Istoka i Zapada, novih članica i onih starih. Suprotno od toga, večne obveznice povezuju. One EU i svim njenim članicama osiguravaju finansijska sredstva koja su neuporedivo veća od onih koja može ponuditi evropski budžet, napisao je on.

Koronavirus i klimatske promene prete ne samo životima ljudi, nego i opstanku naše civilizacije, upozorio je milijarder. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.