Svet

07.05.2020. 08:02

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Italija planira da angažuje ilegalne migrante za rad u poljoprivredi

Italija planira da ilegalnim migrantima izda dozvole za rad na farmama, kako bi one nadoknadile nedostatak jeftine radne snage, koji ne može da dođe na privremeni rad zbog epidemije koronavirusa, javlja Rojters.Ovaj politički osetljiv potez od...

Foto: Pixabay

Svet

07.05.2020. 08:02

Italija planira da ilegalnim migrantima izda dozvole za rad na farmama, kako bi one nadoknadile nedostatak jeftine radne snage, koji ne može da dođe na privremeni rad zbog epidemije koronavirusa, javlja Rojters.

Ovaj politički osetljiv potez odmah je napao Mateo Salvini, bivši ministar unutrašnjih poslova i lider desničarske opozicione partije Severna liga, koja ima oštru antimigrantsku platformu.

Priliv sezonskih radnika koji pomažu na farmama obustavljen je blokadom putovanja u Italiju zbog koronavirusa.

Poljoprivredne lobističke organizacije ranije su upozoravale na to da će Italija morati da baci ogromne količine voća i povrća koje nema ko da ubere, što pogoršava efekte mera izolacije, zbog kojih je prehrambeni sektor već izgubio sedam milijardi evra.

Ministarka unutrašnjih poslova Lučijana Lamorgeze spremna je da ponudi privremene dozvole za rad u poljoprivredi za oko 200 000 ilegalnih migranata koji trenutno nemaju posao ili rade u sivoj zoni, javio je Rojters pozivajući se na neimenovani izvor iz ministarstva. Drugi cilj je borba protiv širenja koronavirusa.

„Ako se neko razboli treba da ga testiramo, a to je teško ako ne znamo ni kako se zove“, rekao je Rojtersov izvor.

Prema godišnjem izveštaju Fondacije Ismu, analitičkog centra koji se bavi pitanjem migracije, prošle godine je oko 560.000 od 6,2 miliona migranata u Italiji živelo ilegalno.

Rojtersov izvor je rekao da će regularizacija rada migranata verovatno biti uključena u širi dekret za stimulaciju ekonomije. Očekuje se da će vlada odobriti dekret kasnije ove nedelje.

„Oni rade na ogromnoj legalizaciji ilegalnih migranata… ludilo, pokušaćemo da ih sprečimo na bilo koji način“, objavio je Salvini na Tviteru.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.