Svet

07.05.2020. 08:07

SCMP

Autor: Nova Ekonomija

Rekordno loš prvi kvartal za kinesku berzu

Kineske javne kompanije, čijim akcijama se može trgovati na berzi, objavile su najgore rezultate u poslednjih deset godina u svojim  izveštajima za prvi kvartal, piše South China Morning Post.Prema izveštaju brokerske ...

Foto: Pixabay

Svet

07.05.2020. 08:07

Kineske javne kompanije, čijim akcijama se može trgovati na berzi, objavile su najgore rezultate u poslednjih deset godina u svojim  izveštajima za prvi kvartal, piše South China Morning Post.

Prema izveštaju brokerske kompanije Sučau (Soochow Securities), profiti više od 3.000 kompanija čijim se deonicama trguje na berzama u Šangaju i Šendženu, izuzev kompanija u bankarskom i naftnom sektoru, pali su u proseku za 42 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kada se i one uzmu u obzir, pad prihoda iznosi 24 odsto. Najveće gubitke zabeležili su proizvođači odeće i kompanije za transport.

Među najvećima su pad profita proizvođača mlečnih proizvoda Jili (Yili Industrial Group) od 50 odsto i pad od 43 odsto koji je objavila kompanija za osiguranje Ping An (Ping An Unsurance).

Vei Vei, analitičar u brokerskoj kompaniji Ping An (Ping An Securities), ocenjuje da srednjoročni rezultati kompanija neće biti mnogo bolji zbog pada prekomorske potražnje, uprkos oporavku koji se očekuje tokom godine.

„Kako pandemija postepeno bude slabila, očekujemo oporavak profita za celu 2020. godinu. Ipak, oporavak ekonomskih aktivnosti na nivo od pre pandemije i dalje predstavlja izazov“, rekao je Vei Vei.

Brokerska kompaniji Sitik (Citic Securities) procenjuje da su procene udara na ekonomiju usled pada izvoza možda preterane i da će se profiti oporaviti tokom narednih kvartala.

Mere za suzbijanje epidemije, koja je u Kini izbila u januaru u gradu Vuhan, gotovo je zaustavila zemlju. Ekonomija Kine, druga najveća na svetu, u prvom kvartalu smanjila se za 6,8 odsto. To je za Kinu bio najveći pad u prvom kvartalu od 1992. godine. 

Tri glavna motora kineskog rasta, potrošnja, izvoz i  ulaganje u osnovna sredstva, pretrpela su štetu zbog oštrih mera izolacije od kraja januara do početka februara.

Maloprodajna potrošnja pala je za 19 odsto u prvom kvartalu, izvoz je pao za više od 13, dok je ulaganje u osnovna sredstva palo za 16 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.