Svet

08.05.2020. 18:32

Reuters, Financial Times

Autor: Nova Ekonomija

Najveća nezaposlenost u SAD od Drugog svetskog rata

Nezaposlenost u Sjedinjenim Američkim Dravama porasla je tokom aprila na 14,7 odsto, na najviši nivo u periodu posle Drugog svetskog rata, javlja Rojters.Do sada je nezaposlenost u SAD bila najviša u novembru 1982. godine, kada je ...

Foto: Pixabay

Svet

08.05.2020. 18:32

Nezaposlenost u Sjedinjenim Američkim Dravama porasla je tokom aprila na 14,7 odsto, na najviši nivo u periodu posle Drugog svetskog rata, javlja Rojters.

Do sada je nezaposlenost u SAD bila najviša u novembru 1982. godine, kada je iznosila 10,8 odsto. Tokom finansijske krize 2008. dostigla je desset odsto, a procenjuje se da je tokom Velike depresije početkom 20. veka bila oko 25 odsto.

Kako piše Financial Times, tokom aprila je u SAD, najvećoj ekonomiji na svetu, bez posla ostalo 20,5 miliona ljudi.

Zaposlenost je drastično pala u svim većim sektorima, a posebno su bili pogođeni sektori za zabavu i ugostiteljstvo, u kojima je ugašeno 7,7 miliona radnih mesta.

U obrazovanju i zdravstvu bez posla je ostalo 2,5 miliona, a u maloprodaji 2,1 miliona Amerikanaca. U sektoru za proizvodnju bez posla je ostalo 1,3 miliona ljudi, dok je u državnim i lokalnim upravama broj radnih mesta pao za 980 000.

Stopa učešća na tržištu rada, koja beleži broj ljudi koji radi ili traži posao, pala je za 2,5 odsto u odnosu na mart, na trenutnih 60,2 odsto.

Kada su u pitanju starosne grupe, nezaposlenost je tokom aprila najviše porasla među tinejdžerima, i sada iznosi 31,9 odsto. Među odraslima, nezaposlenost žena porasla je na 15,5 odsto, a muškaraca na 13 odsto.

Nezaposlenost među Hispanoamerikancima porasla je sa 6 na 18,9 odsto, a među Afroamerikancima sa 6,7 na 16,7 odsto.

„Mogućnost oporavka u obliku ‘V’ sada je apsolutno na nuli. Vratiti 40 miliona radnih mesta u sledećih 12 meseci? Prosto ne mogu to da zamislim da će se to dogoditi“, rekao je za Financial Times Džejms Najtli, glavni ekonomista za međunarodno tržište portala finansijske kompanije ING (ING Think).

Ekonomisti investicione banke Goldman Saks primećuju da je u poslednjih pola veka tri recesije sa najvećim udelom privremenih otpuštanja pratio najbrži oporavak tržišta rada. Međutim, sada je pitanje koliko će ovakvih otpuštanja postati trajna. Prema izveštaju američkog Ministarstva rada, broj trajnih otpuštanja porastao je za 544 000, na ukupno dva miliona.

„Ako u izveštaju ima ičeg pozitivnog, to je da ekonomija ne može biti gore nego što je sada. Nezaposlenost od ove tačke može samo da pada, jer su mnoge države počele sa otvaranjem“, rekao je za Rojters Kris Rupki, glavni ekonomista njujorške banke MUFG Union.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.