Svet

11.05.2020. 03:11

Business Insider

Autor: Nova Ekonomija

Obama kritikovao Trampa za loše snalaženje tokom pandemije

Bivši predsednik SAD Barak Obama kritikovao je postupanje predsednika Donalda Trumpa s pandemijom koronavirusa, opisujući to kao “apsolutnu haotičnu katastrofu" tokom privatnog konferencijskog poziva s bivšim članovima njegove ...

Foto: Pete Souza (White House)

Svet

11.05.2020. 03:11

Bivši predsednik SAD Barak Obama kritikovao je postupanje predsednika Donalda Trumpa s pandemijom koronavirusa, opisujući to kao “apsolutnu haotičnu katastrofu“ tokom privatnog konferencijskog poziva s bivšim članovima njegove administracije.

Komentari su napravljeni tokom telefonskog razgovora sa 3.000 članova Obaminog Saveza alumnija u petak, 7. maja, u kojem je bivši predsednik ohrabrio svoje bivše zaposlene da rade za Džoa Bajdena, koji pokušava da svrgne Trumpa na predstojećim izborima.

O Obaminom istupu prvi je izvestio Yahoo News koji je dobio audio snimak poziva. Za CNN su ih potvrdila tri bivša zvaničnika Obamine administracije koji su prisustvovali konferencijskom razgovoru.

„Ono protiv čega se borimo su ovi dugoročni trendovi u kojima je poželjno biti sebičan, biti plemenski, biti podeljen i gledati druge kao neprijatelja, što je postalo sve jači impuls u američkom životu. Usput, vidimo to i na međunarodnom nivou. To je deo razloga zašto je odgovor na ovu globalnu krizu bio tako anemičan i mrljav“ rekao je Obama, a prenosi CNN.

Obama, koji je formalno podržao Bajdena prošlog meseca, takođe je rekao: „Zato ću, usput rečeno, trošiti onoliko vremena koliko je potrebno i stvarati što bolju kampanju za Džoa Bajdena.“

U pozivu je Obama takođe oštro kritikovao odluku Ministarstva pravosuđa da odbaci krivične prijave protiv bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, koji je priznao krivicu 2017. godine u okviru istrage specijalnog advokata Roberta Muelera u Rusiji. Nagli preokret, koji je najavljen istog dana kada se desio Obamin poziv, pohvaljen je od strane Trampa i Flinovih saveznika.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.