Svet

26.05.2020. 19:38

CNBC

Autor: Nova Ekonomija

Rajaner će se žaliti na odluku o pomoći Lufthanzi

Foto: Pixabay

Svet

26.05.2020. 19:38

Izvršni direktor niskotarifnog avio-prevoznika Rajanera Majkl O’Liri kayao je da će se ta kompanija žaliti na paket pomoći koju je zvanični Berlin najavio nemačkoj Lufthanzi vredan devet milijardi evra, prenosi Irish Times.

O’Liri je rekao da će se Rajaner žaliti Evropskom sudu pravde na ono što je okarakterisao kao „nelegalnu državnu pomoć“.

„(Pomoć Lufthanzi) bi drastično narušio konkurenciju i jednakost uslova u pružanju letova za Nemačku i iz nje u narednih pet godina“, ocenio je direktor Rajanera i dodao da bi nemački avio-prevoznik iskoristio taj novac da smanji cenu karata.

Nemački ministar ekonomije Piter Altmajer prethodno je ocenio da će Brisel odobriti subvencionisanje Lufthanze, premda su pregovori o toj pomoći i dalje u toku.

„Dogovarali smo se s Briselom o svim velikim paketima pomoći, kojima bi izbegli milione nezaposlenih i sprečili mnoge kompanije da bankrotiraju. Sve su one bile odobrene na kraju… što mi daje nadu da ćemo takođe naći rešenje u Lufthanzinom slučaju“, rekao je Altmajer za nemački javni servis ARD.

Najavljenih devet milijardi evra pomoći podrazumeva da će državni fond za ekonomsku stabilizaciju preuzeo oko 20 odsto vlasništva nad Lufthaznom, dok ta kompanija objašnjava da bi bez pomoći prizemljila do 90 odsto svojih letova.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.