Svet

27.05.2020. 14:08

TechCrunch

Autor: Nova Ekonomija

Hakeri ‘otključali’ najnovije modele ‘ajfona’

Foto: Pixabay

Svet

27.05.2020. 14:08

Grupa hakera objavila je novi tzv. „jailbreak“ alat, putem kog korisnici ajfona (iPhone) mogu da instaliraju aplikacije kojih nema na Eplovoj prodavnici aplikacija, prenosi portal TechCrunch.

Program radi na većini modela Eplovog najprodavanijeg telefona, uključujući i one sa instaliranim najnovijim iOS 13.5 operativnim sistemom.

Hakeri sprovode „jailbreak“ eksploataciju sistema tako što pronađu prethodno neotkrivenu ranjivost u iOS-u, putem koje mogu da probiju neke od brojnih ograničenja koja Epl postavlja, kako bi sprečio pristup sopstvenom softveru.

Epl navodi da ograničava pristup aplikacijama i dozvoljava instaliranje programa koje isključivo sam odobrava iz bezbednosnih razloga, ali hakeri kažu da se probijanjem ograničenja omogućava veća prilagodljivost uređaja, na način na koji je većina Android korisnika već navikla, dodaje TechCrunch.

Detalji ranjivosti koje su hakeri pronašli i iskoristili nisu poznati, ali se očekuje da će ih Eplov tim ubrzo pronaći, obzirom da konstantno radi na otklanjanju nedostataka i rešavanju potencijalnih slabosti sistema.

Stručnjaci za bezbednost obično savetuju korisnike ajfona da se ne služe „jailbreak“ metodom, obzirom da probijanje zaštite povećava mogućnost za nastanak novih ranjivosti.

.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.