Svet

31.05.2020. 18:48

Euractiv.com

Autor: Nova Ekonomija

Renault cilja uštedu od 2 milijarde evra, smanjiće 15.000 radnih mesta

Foto: Pixabay

Svet

31.05.2020. 18:48

Proizvođač automobila Renault izjavio je u petak da će ukinuti gotovo 15.000 radnih mesta, uključujući 4.600 u svojim glavnim francuskim operacijama, jer nastoji da izbegne novčanu krizu pogoršanu koronavirusnom. 

Kompanija će u naredne tri godine ciljati uštedu od više od dve milijarde evra i usmeriti pažnju na električna vozila jer nastoji da vrati konkurentnost na tržištu koje oseća velike posledice pada prodaje, jer je pandemija oterala milione ljudi u kućni karantin na nekoliko nedelja. 

Renault je plutao turbulentnim vodama još pre zdravstvene krize, počevši od hapšenja svog bivšeg šefa Karlosa Ghosna zbog optužbi za finansijske malverzacije 2018. godine, što je dovelo do problema u partnerstvuj sa japanskim partnerima Nissanom i Mitsubishijem.  

„Teškoće sa kojima se grupa susreće, velika kriza sa kojom se suočava automobilska industrija i hitnost ekološke tranzicije su imperativi koji pokreću kompaniju da ubrza svoju transformaciju“, rekao je Renault u izjavi. U februaru je kompanija objavila svoj prvi godišnji gubitak u jednoj deceniji, nakon čega je ubrzo usledila zdravstvena kriza 2020. kada je registracija novih automobila u Evropskoj uniji u aprilu pala za 76,3% u poređenju sa istim mesecom prošle godine. 

U planu „prilagođavanja“ koji je sindikatima najavljen u četvrtak, Renault je rekao da će u Francuskoj skoro 4600 radnih mesta biti smanjeno od trenutnih 48.000, a u ostatku sveta više od 10.000 – oko 8% svetske radne snage kompanije.  

To bi podrazumevalo prekvalifikaciju, unutrašnju mobilnost i dobrovoljne odlaske, raspodeljene na tri godine, a za sada nisu predviđena nikakva otpuštanja. Planovi proširenja u Maroku i Rumuniji zaustavljeni su, a u Rusiji su u toku. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.