Svet

09.06.2020. 13:46

Eurostat

Autor: Nova Ekonomija

Međugodišnji BDP Srbije najveći u Evropi, ali međukvartalno tek osma na listi

Bruto domaći proizvod (BDP) Evropske unije u prvom kvartalu 2020. godine pao je u odnosu na prvo tromesečje 2019. godine za 2,6 odsto, dok je BDP evrozone u istom periodu manji za 3,1 odsto, saopštio je danas Eurostat.Statistička kancel...

Foto: Pixabay

Svet

09.06.2020. 13:46

Bruto domaći proizvod (BDP) Evropske unije u prvom kvartalu 2020. godine pao je u odnosu na prvo tromesečje 2019. godine za 2,6 odsto, dok je BDP evrozone u istom periodu manji za 3,1 odsto, saopštio je danas Eurostat.

Statistička kancelarija navodi da je ukupna privredna aktivnost celokupne EU u prva tri meseca 2020. godine manja za 3,6 odsto u odnosu na period oktobar-decembar 2019. godine.

Desezonirani pad, koji meri privrednu aktivnost prvog kvartala 2020. godine u odnosu na poslednji kvartal 2019. godine, u Evrozoni je iznosio 3,2 odsto.

To je najdrastičniji pad na međukvartalnom nivou od 1995. godine, od kada Eurostat prati podatke o zajedničkom BDP-u na kontinentu, dok je pad u odnosu na isti kvartal lane najveći od globalne finansijske krize 2009. godine.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali su u više navrata govorili da će domaća privreda imati najveći rast na kontinentu, za koju je Republički zavod za statistiku nedavno izračunao da iznosi 5 odsto na međugodišnjem nivou.

Analizom te vremenske serije, privreda Srbije je imala najbolje rezultate od svih članica Evropske unije, a jedina koja je zabeležila slične rezultate Irska, koja je u odnosu na prvi kvartal 2019. godine porasla 4,5 odsto.

Sa druge strane, ako se posmatraju desezonirani podaci, koji porede prvi kvartal 2020. godine sa poslednjim 2019. godine, od Srbije veći privredni rast, odnosno manji pad, ima sedam država: Bugarska, Irska, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija i Švedska.

Ovi podaci ukazuju da je za značajan rast u odnosu na prethodnu godinu zaslužna i ispodprosečna osnovica u odnosu na ostatak kontinenta.

Među državama članicama za koje su dostupni podaci za prvi kvartal tekuće godine, Irska, Bugarska, Rumunija i Švedska još uvek beleže pozitivni rast u odnosu na prethodno tromesečje, dok je BDP opao u svim ostalim državama članicama EU.

Najveći desezonirani pad zabeležen je u Francuskoj i Italiji (obe po 5,3%), kao i Španiji i Slovačkoj (obe po 5,2%).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.