Svet

12.06.2020. 15:28

Slobodna Evropa

Autor: Nova Ekonomija

Severna Makedonija neće produžiti vanredno stanje

Vanredno stanje koje je u Severnoj Makedoniji uvedeno zbog pandemije trajaće večeras do ponoći, odlučio je predsednik te zemlje Stevo Pendarovski. On je izjavio da nema potrebe da se ono produži, ali je ostavio mogućnost da se produži za dan-d...

Foto: pixbay

Svet

12.06.2020. 15:28

Vanredno stanje koje je u Severnoj Makedoniji uvedeno zbog pandemije trajaće večeras do ponoći (subota), odlučio je predsednik te zemlje Stevo Pendarovski. On je izjavio da nema potrebe da se ono produži, ali je ostavio mogućnost da se produži za dan-dva, zbog parlametarnih izbora, koji su već odlagani, prenosi portal Slobodna Evropa.

Predsednik Pendarovski je rekao da nema potrebe da se produži vanredno stanje jer je dobio informacije da je obezbeđeno dovoljno medicinske i zaštitne opreme, a prema njegovim rečima donete su i ekonomske mere za šta postoji pokriće u budžetu.

Kako dodaje ni Vlada nije dostavila zahtev za još jedno produženje.

Ocenio je da i bez vanarednog stanja mogu da se primenjuju mere za suzbijanje epidemije, kao što su policijski čas i karantin.

Odlukom vlade u Skoplju 22. marta odloženi su vanredni parlamentarni izbori koji su bili zakazani za 12. april.

Pendarovski je do sada proglasio četiri vanredna stanja – dva od po 30 dana i dva od po po 14.

Zbog povećanog broja zaraženih korona virusom, ali i zbog nepoštovanja mera zaštite, u nekim makedonskim gradovima od pretprošlog četvrtka do ponedeljka ponovo je bio uveden policijski čas.

Žarko Jovanović iz Kumanova, gde je prošle nedelje ponovo bio uveden policijski čas, kaže za Novu ekonomiju da je ljudima laknulo jer više nema zabrane kretanja.

„Gužve su po kafićima, na javnim mestima, ljudi se druže. Samo neki nose zaštitne maske. U kafićima je propisano da mogu da sede samo dva gosta za stolom, ali uveče, kad svi izađu u grad, uglavnom sedi više njih. Čuo sam da policija i inspekcija kažnjava nesavesne građane. Na televiziji apeluju da se čuvamo, jer raste broj zaraženih koronom,“ rekao je Jovanović i dodao da on zbog pandemije, još uvek ne ide na posao.

U Severnoj Makedoniji je potvrđeno 3.364 slučajeva koronavirusa, a preminule su 164 osobe.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.