Svet

17.06.2020. 11:14

Index.hr

Autor: Nova Ekonomija

Pad tražnje za sezoncima u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je do sada, zbog posledica pandemije, bez posla ostalo oko 50.000 ljudi. Procene govore da je udar krize koju je izazvala pandemija jači u oblasti turizma i ugostiteljstva, nego na celokupnom tržištu rada, piše portal Inde...

Foto: pixabay

Svet

17.06.2020. 11:14

U Hrvatskoj je do sada, zbog posledica pandemije, bez posla ostalo oko 50.000 ljudi. Procene govore da je udar krize koju je izazvala pandemija jači u oblasti turizma i ugostiteljstva, nego na ostatku tržištu rada, piše portal Index.hr.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, poslodavci su u prvih pet meseci ove godine tražili skoro 40 odsto manje radnika.

Sličnu dinamika pada beleži i sezonsko zapošljavanje: dok su poslodavci u prvih pet meseci prošle godine preko berze rada tražili više od 24 hiljade radnika, ove godine taj broj je za 42 odsto manji.

Pad beleži potražnja za konobarima, recepcionarima, turističkim animatorima, čistačicama.

Najviše sezonaca je traženo u Istarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ako se nastave dobri trendovi u borbi s koronavirusom, očekuju se i bolji rezultati.

Dodaje se da se, prema odgovorima većih kompanija, stiče utisak da su fabrikama važniji stalno zaposleni radnici, dok će sezonci biti zapošljavani ako za tim bude bilo potrebe.

I sindikalci strahuju da će plate zaposlenih u turizmu ove godine pasti. Eduard Andrić, predsednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske, objašnjava kako će poslodavci pokušati da uštede. 

„Situacija je teška i plate će se neminovno u ovoj godini smanjivati. Ipak, to će se postići rezanjem dodataka na platu, dok se sama osnovica ne bi trebala dirati“, ocenjuje Andrić.

Takva računica odnosi se na radnike za koje važe kolektivni ugovori. 

Većina sezonaca, posebno onih u ugostiteljstvu, nije obuhvaćena kolektivnim ugovorom, već im plata zavisi od dogovora sa poslodavcem. 

Toga su svesni i u sindikatu pa naglašavaju da bi u očuvanju zaposlenosti u turizmu i ugostiteljstvu trebale da pomognu i vladine mere, među kojima je i ona o isplati minimalca u iznosu od oko 4 hiljade kuna (530 evra).

Shodno tim procenama, sobari sezonci bi dobili pun minimalac, recepcioneri od 6 do 6,5 hiljada kuna (800-850 evra), a konobari od 5 do 6 hiljada kuna. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.