Vesti iz sveta

19.06.2020. 11:40

Večernji

Autor: Nova Ekonomija

BAT zatvara fabriku u Istri?

Prema neslužbenim informacijama, kompanija Britiš Amerikan Tobako (BAT), mogla bi da zavtvori svoju fabriku u istarskom mestu Kanfanar, piše Večernji list. Izvori bliski upravi potvrdili su za taj list da je pokrenut projekag njenog z...

Foto: Pixabay

Prema nezvaničnim informacijama, kompanija Britiš Amerikan Tobako (BAT), mogla bi da zatvori svoju fabriku u istarskom mestu Kanfanar, piše Večernji list. Izvori bliski upravi potvrdili su za taj list da je pokrenut projekag njenog zatvaranja, a procenjuje se da bi 500 tamošnjnih radnika moglo da ostane bez posla. 

Međutim, još uvek nije poznato da li će ovogodišnja berba duvana u Podravini i Slavoniji biti i poslednja koja će se obraditi u istarskoj fabrici BAT-a.

Fabriku, koja je nekada nosila naziv Tvornica duhana Rovinj, BAT je kupio pre pet godina za 505 miliona evra.

Odluci o zatvaranju presudila je, navodi se, nedavna odluka Vlade Hrvatske o povećanju akciza na cigarete, koje će prema novi propisima iznositi 40 kuna na 1.000 komada cigareta.

Zbog konstantnog rasta akciza na proizvode od duvana, kutija cigareta u Hrvatskoj je 120 do 130 odsto skuplja nego pre deset godina, a cigarete su od aprila u proseku skuplje 2 kune (31 dinar).

To je, kako se ocenjuje, najteže palo upravo BAT-u koji je jedina duvanska kompanija sa proizvodnim pogonom u Hrvatskoj, sa nizom kooperanata u poljoprivredi, uzgajivača duvana. 

Navodi se i da su iz BAT upozoravali Vladu Hrvatske da su prethodnim akcizama već dostignute evropske smernice, pa da uvođenje novih, kako su ocenili, „nemaju smisla“.

Procenjuje se da bi BAT-ovim odlaskom iz Istre, pored otkaza za 500 fabričkih radnika i sama država izgubila više od 660 miliona evra poreza, kao i između 198 i 224 miliona evra PDV-a.

Večernji list podseća da je ta multinacionalna kompanija, prilkom dolaska u Hrvatsku očekivala povoljniju poslovnu klimu, kako i da su njeni zaposleni zadovoljni primanjima.

Ministar finansija Zdravko Marić izjavio je da je u planu nastavak razgovora sa rukovodstvom kompanije, koji su prekinuti zbog korona krize, a sindikalni predstavnici poručuju da ne veruju u zatvaranje fabrike.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.